ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!
Składniki:
Ciasto:
200 g margaryny
5 jajek (białka i żółtka osobno)
300 g cukru
1 szklanka mleka
250 g suchego maku
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek arakowy lub rumowy
Krem:
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe / śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.
3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.
5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.
7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.
8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).
Smacznego!!!
Źródło: Makaron i Rodzynka
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/ciasto-makowe-z-kremem.html