Wykonanie

Jeśli lubicie
cappuccino, to polecam Wam roladę
biszkoptową z masą cuppucino.
Biszkopt jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z kremową masą
kawową. Wierzch rolady można posypać
cukrem pudrem.Ciasto
biszkoptowe:5
jajek (
białka oddzielamy od
żółtek)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
cuppuccino:1/2 litra
mleka 3,2%2 budynie
śmietankowe (każdy po 40 g, bez
cukru)1/2 szklanki
cukru1 kostka miękkiego
masła (200g)4 płaskie łyżki
kawy cappuccino (w proszku)Ciasto
biszkoptowe: Z
białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy
żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z
białek wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z
ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego
boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.Masa
cappuccino:Z 1/2 litra zimnego
mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę
mleka zagotowujemy z
cukrem, a w 1/2 szklance zimnego
mleka rozpuszczamy 2 budynie
śmietankowe. Na gotujące się
mleko wlewamy powoli
mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny
budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce
kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego
boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.Inspiracja: Blog "Od A do Z na talerzuSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u
