ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z malinkami w budyniu

Ciasto ucierane z malinkami w budyniu

nazwa

Wykonanie

To propozycja dla tych którzy właśnie się dowiedzieli,że po południu wpadają goście. Proste do wykonania ciasto które szybko się robi , a potrzebne składniki praktycznie są w każdym domu.
4 jajka rozmiar L rozdzielone na białka i żółtka
kostka masła
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru
0.5 kg malin - u mnie mrożone
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka odpowiednio wcześnie wyjąc z lodówki.
Masło ucieramy z cukrem aż otrzymamy białawą masą bez wyraźnego ,,zgrzytania cukru. Teraz dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i po łyżce dodajemy do masy maślano - jajecznej. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek którą delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łopatki lub rózgi. Połowę ciasta wykładamy do blaszki 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy proszek budyniowy,resztę gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń,czekamy aż się zagotuje.
Do gorącego budyniu dodajemy maliny i całość jeszcze gorącą wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/01/ciasto-ucierane-z-malinkami-w-budyniu.html