Wykonanie
To propozycja dla tych którzy właśnie się dowiedzieli,że po południu wpadają goście. Proste do wykonania ciasto które szybko się robi , a potrzebne składniki praktycznie są w każdym domu.4
jajka rozmiar L rozdzielone na
białka i
żółtkakostka
masłaszklanka
cukruszklanka
mąki pszennej tortowejszklanka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia750 ml
mleka2 budynie
śmietankowe bez
cukru3 łyżki
cukru0.5 kg
malin - u mnie mrożoneWszystkie składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową, dlatego
masło i
jajka odpowiednio wcześnie wyjąc z lodówki.
Masło ucieramy z
cukrem aż otrzymamy białawą masą bez wyraźnego ,,zgrzytania
cukru. Teraz dodajemy po jednym
żółtku wciąż ucierając. Obie
mąki i
proszek do pieczenia łączymy ze sobą i po łyżce dodajemy do masy
maślano - jajecznej. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z
białek którą delikatnie łączymy z
ciastem za pomocą
łopatki lub rózgi. Połowę ciasta wykładamy do blaszki 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia.Z podanej ilości
mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy proszek budyniowy,resztę gotujemy z
cukrem. Do wrzącego
mleka wlewamy rozrobiony
budyń,czekamy aż się zagotuje.Do gorącego budyniu dodajemy
maliny i całość jeszcze gorącą wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.