Wykonanie
Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, (tutaj przrpis) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować.Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z
rodzynkami, ale zamiast
twarogu użyłem 6 dniowego labnehu.Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cmMasa serowa1 kg tłustego
twarogu lub 1 kg
twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu300 ml
mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)150 ml
śmietany do ciast i deserów60 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe bez
cukru (można zastąpić 7 łyżkami
mąki ziemniaczanej)6
jajek - oddzielnie
białka i
żółtka1 czubata szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16g)szczypta
soli (do ubijania
białek)opcjonalnie 1/2 szklanki
rodzynekPrzygotowanie
Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć
twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z
żółtkami,
cukrem, budyniami,
mlekiem i
śmietaną.Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone
masło i jeszcze chwilę miksować.
Białka ubić ze szczyptą
soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać
rodzynki i ponownie wymieszać.Masę
serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºCJeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięciaPrzestudzony sernik można ozdobić lukrem,
polewą czekoladową lub
cukrem pudrem.Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie)350 g
mąki pszennej180 g zimnego
masła lub
margaryny90 g
cukru pudru lub bardzo drobnego
białego cukru2
jajka16 g
cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciastaWszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki
masło i
żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić
ciastem i ponakłuwać.Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę
serową.