ßßß

Składniki:Ciasto:7 jajek1 margaryna (250g)2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukruaromat cytrynowypół szklanki s uchego maku1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaNa krem:1 kostka masła lub margaryny (250 g)300 g serka waniliowego - u mnie Danio2 łyżki cukru pudrukilka kropel soku z cytry n yDodatkowo:3-4 jabłkapolew a kakaowakolorowa posypkaSposób przygotowania:1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy st opniowo po jednym jajku oraz po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy.2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy ma k i mieszamy.3. Jasne ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na to kładziemy ciasto z makiem, a na wierzch delikatnie wtykamy o brane i pokrojone na cz ąstki jabłka. Całość pieczemy w 180 st. C przez 50-60 minut.4. Robimy masę: WAŻNE - masło i serek muszą mieć temperaturę pokojową więc prze d robieniem masy należy składniki wyciągnąć z lodówki 1-2 godziny wcześniej .5. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce serka cały czas mieszając na niedużych obrotach. Dodajemy so k z cytryny.6. Gotową masę wykładamy za zimne (!) ciasto, a na masę wykładamy polewę kakaową. Dodatkowo posypałam całość kolorową posypką.7. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej smakuje na drugi dzień.Smaczneg o !!!
Źródło: Moje gotowanie