Wykonanie
Jeśli już nurtuje Was pytanie, co tu upiec na Święta Bożego Narodzenia, polecam serdecznie to oto ciasto. Nazwa może bardziej kojarzy się z Wielkano cą, ale jego składniki są zdecydowanie bożonarodzeniowe. Łączy w sobie wszystkie smaki świątecznych ciast:
orzechy,
wiśnie i
pomarańcze. Przepis dostałam od kuzynki. Jest naprawdę pyszne! Jest to
ciasto drożdżowe, które zazwyczaj kojarzy mi się z
kubkiem mleka lub
kakao, a ten mazurek jest bardzo elegancki, ma wyborny smak i w sam raz nadaje się na świąteczny stół.

Składniki:Ciasto:0,5 kg
mąki6 dag
drożdży4 łyżki
cukru1 kostka
margaryny4 łyżki
śmietany2
jajka + 4
żółtkaWarstwa orzechowa:25 dag mielonych
orzechów1 szklanka
mleka3/4 szklanki
cukru1 łyżka
masłaWarstwa pomarańczowa:3
pomarańcze+
syrop: 2 szklanki
cukru i 1/3 szklanki
wodyWarstwa wiśniowa:2 szklanki drylowanych
wiśni (np. takich w
syropie) -
wiśnie można zastąpić powidłami śliwkowymi i
rodzynkami lub
dżemem wiśniowymSposób przygotowania:1. Zaczynamy od gotowania
pomarańczy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Pomarańcze wyszorowane szczoteczką zalewamy
wodą i gotujemy przez 1 godzinę trzykrotnie zmieniając
wodę. Sprawdzamy patyczkiem, czy są już miękkie. Studzimy.2.
Pomarańcze kroimy w kostkę (w całości łupki i miąższ).3. W rondelku zagotowujemy
syrop (2 szklanki
cukru i 1/3 szklankę
wody). Na gotujący się
syrop wrzucamy pokrojone
pomarańcze i gotujemy całość kilka minut. Odsączamy na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.4. Robimy masę
orzechową: zagotowujemy
mleko z
cukrem i
masłem, wrzucamy
orzechy i mieszamy. Studzimy.5. Robimy
ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Śmietanę rozrabiamy z
drożdżami, następnie dodajemy
żółtka,
jajka i całość wylewamy na
mąkę z posiekaną
margaryną na stolnicy. Dodajemy
cukier, zagniatamy ciasto jak kruche.6. Ciasto dzielimy na 4 równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 niecałą godzinkę).7. Przekładamy ciasto (od dołu):rozwałkowane ciasto Iwarstwa orzechowarozwałkowane ciasto IIwarstwa pomarańczowarozwałkowane ciasto IIIodsączone na sicie drylowane
wiśnie (lub powidła z
rodzynkami)rozwałkowane ciasto IV8. Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok 50-60 minut ( do zrumienienia wierzchu). Po upieczeniu zostawiamy 10-20 minut w wyłączonym piekarniku, by nie opadło.9. Ciasto można polać dowolną polewą.Smacznego!!!