ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy mazurek królewski

Drożdżowy mazurek królewski

nazwa

Wykonanie

Jeśli już nurtuje Was pytanie, co tu upiec na Święta Bożego Narodzenia, polecam serdecznie to oto ciasto. Nazwa może bardziej kojarzy się z Wielkano cą, ale jego składniki są zdecydowanie bożonarodzeniowe. Łączy w sobie wszystkie smaki świątecznych ciast: orzechy, wiśnie i pomarańcze. Przepis dostałam od kuzynki. Jest naprawdę pyszne! Jest to ciasto drożdżowe, które zazwyczaj kojarzy mi się z kubkiem mleka lub kakao, a ten mazurek jest bardzo elegancki, ma wyborny smak i w sam raz nadaje się na świąteczny stół.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
6 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
4 łyżki śmietany
2 jajka + 4 żółtka
Warstwa orzechowa:
25 dag mielonych orzechów
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
Warstwa pomarańczowa:
3 pomarańcze
+ syrop: 2 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody
Warstwa wiśniowa:
2 szklanki drylowanych wiśni (np. takich w syropie) - wiśnie można zastąpić powidłami śliwkowymi i rodzynkami lub dżemem wiśniowym
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od gotowania pomarańczy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Pomarańcze wyszorowane szczoteczką zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę trzykrotnie zmieniając wodę. Sprawdzamy patyczkiem, czy są już miękkie. Studzimy.
2. Pomarańcze kroimy w kostkę (w całości łupki i miąższ).
3. W rondelku zagotowujemy syrop (2 szklanki cukru i 1/3 szklankę wody). Na gotujący się syrop wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy całość kilka minut. Odsączamy na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
4. Robimy masę orzechową: zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, wrzucamy orzechy i mieszamy. Studzimy.
5. Robimy ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę rozrabiamy z drożdżami, następnie dodajemy żółtka, jajka i całość wylewamy na mąkę z posiekaną margaryną na stolnicy. Dodajemy cukier, zagniatamy ciasto jak kruche.
6. Ciasto dzielimy na 4 równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 niecałą godzinkę).
7. Przekładamy ciasto (od dołu):
rozwałkowane ciasto I
warstwa orzechowa
rozwałkowane ciasto II
warstwa pomarańczowa
rozwałkowane ciasto III
odsączone na sicie drylowane wiśnie (lub powidła z rodzynkami)
rozwałkowane ciasto IV
8. Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok 50-60 minut ( do zrumienienia wierzchu). Po upieczeniu zostawiamy 10-20 minut w wyłączonym piekarniku, by nie opadło.
9. Ciasto można polać dowolną polewą.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html