ßßß
Składniki:Ciasto:0,5 kg mąki6 dag drożdży4 łyżki cukru1 kostka margaryny4 łyżki śmietany2 jajka + 4 żółtkaWarstwa orzechowa:25 dag mielonych orzechów1 szklanka mleka3/4 szklanki cukru1 łyżka masłaWarstwa pomarańczowa:3 pomarańcze+ syrop: 2 szklanki cukru i 1/3 szklanki wodyWarstwa wiśniowa:2 szklanki drylowanych wiśni (np. takich w syropie) - wiśnie można zastąpić powidłami śliwkowymi i rodzynkami lub dżemem wiśniowymSposób przygotowania:1. Zaczynamy od gotowania pomarańczy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Pomarańcze wyszorowane szczoteczką zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę trzykrotnie zmieniając wodę. Sprawdzamy patyczkiem, czy są już miękkie. Studzimy.2. Pomarańcze kroimy w kostkę (w całości łupki i miąższ).3. W rondelku zagotowujemy syrop (2 szklanki cukru i 1/3 szklankę wody). Na gotujący się syrop wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy całość kilka minut. Odsączamy na sicie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.4. Robimy masę orzechową: zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, wrzucamy orzechy i mieszamy. Studzimy.5. Robimy ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę rozrabiamy z drożdżami, następnie dodajemy żółtka, jajka i całość wylewamy na mąkę z posiekaną margaryną na stolnicy. Dodajemy cukier, zagniatamy ciasto jak kruche.6. Ciasto dzielimy na 4 równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 1 niecałą godzinkę).7. Przekładamy ciasto (od dołu):rozwałkowane ciasto Iwarstwa orzechowarozwałkowane ciasto IIwarstwa pomarańczowarozwałkowane ciasto IIIodsączone na sicie drylowane wiśnie (lub powidła z rodzynkami)rozwałkowane ciasto IV8. Ciasto pieczemy w 175 st. C przez ok 50-60 minut ( do zrumienienia wierzchu). Po upieczeniu zostawiamy 10-20 minut w wyłączonym piekarniku, by nie opadło.9. Ciasto można polać dowolną polewą.Smacznego!!!