Wykonanie

Danie to zaserwowałam domownikom jako zamiennik spaghetti bolognese i natychmiast stało się ulubioną potrawą. Właściwie podobne do klasycznej wersji a jednak ma w sobie to coś:) Jest doskonałe jeśli chodzi o najmłodszych choć kompletnie nie rozumiem dlaczego
sos pomidorowy i
mięsne kulki to argumenty przekonujące większość maluchów do spałaszowania talerza.Pulpety robię też czasem kiedy spodziewam się większej liczby gości i nie chcę spędzić całej imprezy w kuchni. Wtedy pulpety przygotowuję dzień wcześniej i tylko przed podaniem podgrzewam je w sosie.Zaczynamy oczywiście od przygotowania produktów a potrzebne nam będą:Na pulpety80 dkg
mielonego mięsa1
cebula1-2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła2
kajzerki lub 3-4 kromki
chlebaszklanka
mleka2
jajkasólpieprzsuszona
bazyliazioła prowansalskieNa sos:2 puszki krojonych
pomidorów0,5 l
bulionu (w ostateczności może być z kostki)świeża
natka z
pietruszki250 ml
śmietanki 30%Zaczynamy od podsmażenia
cebuli i
czosnku na łyżce
masła (możecie oczywiście zastąpić ją
olejem
choć
masło daje swój smak i działa to na korzyść potrawy).
Bułki zalewamy
mlekiem i moczymy w nim aż całe zostanie wchłonięte. W sporej misce przygotowujemy
mięso i dodajemy
cebulę, namoczone
bułki (rozdrabniamy je w rękach) i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy
jaja i
przyprawy i znowu mieszamy. Teraz możemy już formować kuleczki, które obtaczamy w
mące i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Kulki rumienimy z każdej strony. Kiedy wystygną, możemy je schować do lodówki.Czas na sos czyli to co najlepsze w tym daniu:)Jeśli macie w domu dużą i głęboką patelnię lub inne podobne coś, to super bo takie właśnie przyda się do serwowania tego dania.
Pomidory wylewamy do rozgrzanego naczynia, zalewamy je
bulionem i gotujemy. Chwilę przed wrzuceniem do sosu naszych pulpetów dodajemy
śmietanę i doprawiamy
solą,
pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy
mięsne kulki a na sam koniec posypujemy wszystko drobno posiekaną
natką z
pietruszki.Danie możemy podawać z
ryżem lub z
makaronem.Według mnie najlepiej smakuje z tagiatelle:)

Inspiracją stał się przepis znaleziony w internecie a skusiło apetyczne zdjęcie:)http://przystole.blox.pl/2010/01/Klopsiki-w-sosie-pomidorowym.html