Wykonanie

Dawno, dawno temu, mój mąż miał wolne i postanowił zrobić żurek. Przed wyjściem do pracy szybko podyktowałam mu składniki i podałam czynności. Zapisał na małej karteczce, która jest teraz bardzo ważna, gdyż od tamtej
pory tylko on gotuje żurek i zawsze z tej krateczki :)Składniki:1
włoszczyzna (2
marchewki, 1
pietruszka, 1/2
selera, kawałek
pora)1 butelka
żuru1 kości wędzone
kiełbasa (białą lub inna ulubiona)2-3 ząbki
czosnkukurkumatymianekziele angielskieliść laurowylubczyksólpieprzCzynności - podaję oryginalny zapis:Ugotować 2 l.
wody.Dodać 1/4 małej łyżeczki
kurkumy i szczyptę
tymianku.Dodać
włoszczyznę (2
marchewki, 1
pietruszka, 1/2
selera, kawałek
pora).Dodać
liść laurowy, 3-4 ziarenka
ziela angielskiego,
lubczyk 1/2 łyżeczki (można dodać 1/4 łyżeczki
imbiru).Można dodać kości wędzone (
żeberka,
schab wędzony).Podgotować 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.Dodać żur.Dodać
kiełbasę.Dodać 2-3 ząbki
czosnku.Doprawić
solą i
pieprzem.Gotować na małym ogniu 15-20 min.Jedzenie :)Podawać z
jajkami ugotowanymi na twardo i
śmietaną.Smacznego :)