ßßß
Dawno, dawno temu, mój mąż miał wolne i postanowił zrobić żurek. Przed wyjściem do pracy szybko podyktowałam mu składniki i podałam czynności. Zapisał na małej karteczce, która jest teraz bardzo ważna, gdyż od tamtej pory tylko on gotuje żurek i zawsze z tej krateczki :)Składniki:1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora)1 butelka żuru1 kości wędzonekiełbasa (białą lub inna ulubiona)2-3 ząbki czosnkukurkumatymianekziele angielskieliść laurowylubczyksólpieprzCzynności - podaję oryginalny zapis:Ugotować 2 l. wody.Dodać 1/4 małej łyżeczki kurkumy i szczyptę tymianku.Dodać włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, kawałek pora).Dodać liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk 1/2 łyżeczki (można dodać 1/4 łyżeczki imbiru).Można dodać kości wędzone (żeberka, schab wędzony).Podgotować 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.Dodać żur.Dodać kiełbasę.Dodać 2-3 ząbki czosnku.Doprawić solą i pieprzem.Gotować na małym ogniu 15-20 min.Jedzenie :)Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i śmietaną.Smacznego :)