Wykonanie
Pulled
pork, w wolnym tłumaczeniu, to
szarpana lub wyczesana
wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania
mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się
karkówki lub
łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej. Im dłużej
pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled
pork, dosłownie rozpływa się w ustach.
Mięso piecze się przez 6 do 12 godzin. Autorzy większości przepisów, które przeglądałam zalecają pieczenie w temperaturze 90 stopni przez 12 godzin lub 100 stopni przez 8 godzin. Takich temperatur pieczenia zdecydowanie nie polecam do pieczenia bardzo grubych kawałków
mięsa, nie upieką się jak trzeba.Ja tak cierpliwa nie jestem;) postawiłam na nieco krótszy czas - 6 godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia,
mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam
mięso wodą.Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą
karkówkę, było męką ;)) W międzyczasie przygotowałam
sos barbecue (BBQ), który idealnie pasował do
mięsa.Pulled
pork podaje się w formie kanapki (
bułka,
chleb) z frytkami, pieczonymi
ziemniakami,
ryżem. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub
marynowane warzywa,
sałatka Coleslaw,
cebula i duża ilość sosu BBQ.Składniki:1,5 kg
karkówki3
cebule (opcjonalnie)ok. 2 szklanki
wody do podlania
mięsa podczas pieczeniaMarynata do
karkówki:2 płaskie łyżki wędzonej
papryki0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1,5 łyżeczki
soli3 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżki
oleju +1 łyżka do skropienia
mięsaPrzepis na
sos barbecue znajdziesz w poprzednim
poście na moim blog.Do podania
mięsa (do wyboru):
bułki, lub
chleb wiejski na zakwasie
dymka lub
cebulaogórki kiszone, pikle
sałataPrzygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.Natrzeć
karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 24-48 godzin.W dniu pieczenia, na dnie naczynia, w którym będzie pieczona
karkówka ułożyć obrane
cebule, pokrojone w ćwiartki (nie kroić na mniejsze kawałki, bo łatwo się przypalą).
Karkówkę ułożyć na cebulach, skropić
olejem i wstawić do piekarnika, zakrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
Mięso piec minimum 6 godzin w temp. 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, podlałam
mięso 0,5 szklanki
wody, ponieważ
cebule bardzo się przyrumieniły, a z
mięsa nie wytopiło się zbyt dużo tłuszczu. Czynność (podlewania
wodą) powtarzałam jeszcze kilka
razy, każdorazowo, gdy widziałam, że wlana
woda odparowała.Po 6 godzinach pieczenia wyjąć
mięso z piekarnika i pozostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie za pomocą 2 widelców podzielić
mięso na cienkie włókna.
Mięso przełożyć na średnio nagrzaną patelnię, dodać kilka łyżek
sosu barbecue, podgrzewać przez kilka minut, aż
mięso będzie gorące.
Mięso wymieszane z
sosem barbecue przełożyć do przekrojonej
bułki (podgrzanej uprzednio na suchej patelni) i dodać wedle uznania: posiekaną
dymkę lub
cebulkę, pokrojone
ogórki, i
sałatę.Smacznego


