ßßß Cookit - przepis na Duszona karkówka z warzywami

Duszona karkówka z warzywami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 13 stycznia 2016
Rating:
Wczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięsoindyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami.
Trudno to przyznać, lecz należę do osób, które nie przepadają za karkówką a mimo to przygotowuję ją dla mojego starszego mężczyzny – on ją uwielbia.
Z racji braku zainteresowania karkówką a także w związku iż mój starszy mężczyzna usunął z diety ziemniaki i węglowodany, zmuszona jestem – ku mojej radości – stosować więcej warzyw. Na szczęście ich mi prawie nigdy nie brakuje w lodówce, tak więc wyciągnęłam co miałam i udusiłam karkówkę z warzywami.
Z poniższych składników przygotowałam obiad dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.
cztery większe kotlety karkówki
dwie średnie cebule – ja użyłam czerwonej
trzy ząbki czosnku
dwie średnie marchewki
pół korzenia pietruszki
ćwiartka selera
jedna papryka
puszka pomidorów w sosie własnym
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kilka gałązek tymianku, kilka ziarenek ziela angielskiego
Kotlety karkówki obmyłam pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Na patelnię wlałam olej i włączyłam grzanie.
Cebulę obrałam i poszatkowałam w większą kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę smażyłam do czasu aż była miękka.
Gdy cebula smażyła się, czosnek pokroiłam w plasterki i odstawiłam na bok.
Paprykę wydrążyłam i pokroiłam w średnią kostkę.
Marchew, pietruszkę i selera obrałam.
Marchew wpierw przekroiłam wzdłuż na pół a następnie znów na pół wzdłuż. Podłużne paski marchwi pokroiłam na krótsze paski o długości około 1,5cm i odłożyłam na bok.
Usmażoną cebulę przeżuciłam do garnka i na tym samym oleju rozgrzałam karkówkę, tzn. za każdym razem karkówka leżała nie dłużęj niż 30 sekund z każdej strony i wrzuciłam do garnka z cebulą wraz z pozostałym tłuszczem jaki pozostał na patelni.
Na wierzch wrzuciłam pokrojony czosnek, marchew i paprykę i wstawiłam na palnik.
Dodałam pomidory z puszki wraz z całym sosem i dolałam wodę, tak by prawie zakrywała warzywa.
Pietruszkę i seler starłam na tarce i dorzuciłam do garnka.
Dodałam sól i pieprz czarny świeżo mielony. Dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka gałązek świeżego tymianku – jeżeli takowego nie macie, możecie dodać łyżeczkę suszonego.
Tak przygotowany garnek w warzywami i karkówką przykryłam pokrywką – pokrywkę położyłam na „boku” tak wy para mogła szybko uciekać, a sama pokrywka nie będzie skakać na garnku
Po niespełna godzinie obrałam ziemniaki i wrzuciłam do garnka. W czajniku zagotowałam wodę i wrzątkiem zalałam ziemniaki a następnie wodę posoliłam. Gdy ziemniaki wkładamy do wrzątku lub je nim zalewamy, ziemniaki krócej „przebywają” w wodzie a przez co mniej jej pochłaniają
Dusiłam około godziny, aż karkówka była miękka i warzywa także.
Do duszonej karkówki z warzywami podałam dla dzieci i dla mnie gotowane ziemniaki oraz gotowane warzywa typu marchewka, groszek i kukurydza polane oliwą – w zamrażalniku przechowuję różnego rodzaju warzywa, które szybko i łatwo przyżądzić.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na obiad:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/01/13/duszona-karkowka-z-warzywami