Wykonanie
By MagicPot, 13 stycznia 2016Rating:Wczoraj na obiad podałam
wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe
mięso –
indyka lub
kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone
mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone
mięso – Duszona
karkówka z warzywami.Trudno to przyznać, lecz należę do osób, które nie przepadają za
karkówką a mimo to przygotowuję ją dla mojego starszego mężczyzny – on ją uwielbia.Z racji braku zainteresowania
karkówką a także w związku iż mój starszy mężczyzna usunął z diety
ziemniaki i węglowodany, zmuszona jestem – ku mojej radości – stosować więcej warzyw. Na szczęście ich mi prawie nigdy nie brakuje w lodówce, tak więc wyciągnęłam co miałam i udusiłam
karkówkę z warzywami.Z poniższych składników przygotowałam obiad dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.cztery większe kotlety
karkówkidwie średnie
cebule – ja użyłam czerwonejtrzy ząbki
czosnkudwie średnie
marchewkipół
korzenia pietruszkićwiartka
selerajedna
paprykapuszka
pomidorów w sosie własnym
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, kilka gałązek
tymianku, kilka ziarenek
ziela angielskiegoKotlety
karkówki obmyłam pod bieżącą
wodą i delikatnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.Na patelnię wlałam
olej i włączyłam grzanie.
Cebulę obrałam i poszatkowałam w większą kostkę i wrzuciłam na rozgrzany
olej.
Cebulę smażyłam do czasu aż była miękka.Gdy
cebula smażyła się,
czosnek pokroiłam w plasterki i odstawiłam na bok.
Paprykę wydrążyłam i pokroiłam w średnią kostkę.
Marchew,
pietruszkę i
selera obrałam.
Marchew wpierw przekroiłam wzdłuż na pół a następnie znów na pół wzdłuż. Podłużne paski
marchwi pokroiłam na krótsze paski o długości około 1,5cm i odłożyłam na bok.Usmażoną
cebulę przeżuciłam do garnka i na tym samym
oleju rozgrzałam
karkówkę, tzn. za każdym razem
karkówka leżała nie dłużęj niż 30 sekund z każdej strony i wrzuciłam do garnka z
cebulą wraz z pozostałym tłuszczem jaki pozostał na patelni.Na wierzch wrzuciłam pokrojony
czosnek,
marchew i
paprykę i wstawiłam na palnik.Dodałam
pomidory z puszki wraz z całym sosem i dolałam
wodę, tak by prawie zakrywała warzywa.
Pietruszkę i
seler starłam na tarce i dorzuciłam do garnka.Dodałam
sól i
pieprz czarny świeżo mielony. Dodałam kilka ziarenek
ziela angielskiego i kilka gałązek świeżego
tymianku – jeżeli takowego nie macie, możecie dodać łyżeczkę suszonego.Tak przygotowany garnek w warzywami i
karkówką przykryłam pokrywką – pokrywkę położyłam na „boku” tak wy para mogła szybko uciekać, a sama pokrywka nie będzie skakać na garnkuPo niespełna godzinie obrałam
ziemniaki i wrzuciłam do garnka. W czajniku zagotowałam
wodę i wrzątkiem zalałam
ziemniaki a następnie
wodę posoliłam. Gdy
ziemniaki wkładamy do wrzątku lub je nim zalewamy,
ziemniaki krócej „przebywają” w wodzie a przez co mniej jej pochłaniająDusiłam około godziny, aż
karkówka była miękka i warzywa także.Do duszonej
karkówki z warzywami podałam dla dzieci i dla mnie gotowane
ziemniaki oraz gotowane warzywa typu
marchewka,
groszek i
kukurydza polane
oliwą – w zamrażalniku przechowuję różnego rodzaju warzywa, które szybko i łatwo przyżądzić.Smacznego!Polecam inne przepisy na obiad: