ßßß

Składniki:makaron spaghetti pełnoziarnistyPesto:pęczek natki pietruszki5 łyżek pestek słonecznika2 łyżki tartego parmezanuskórka otarta z 1/2 cytryny1 ząbek czosnku1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)5-6 łyżek oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.Przyprawić solą i pieprzem.Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu.Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron.Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu.SmacznegoZobacz również:Pesto bazyliowePesto rossoMakaron z dynią i serem pleśniowymTagliatelle z sosem brokułowo-serowymSpaghetti z sosem truflowymSmażony makaron ryżowy z kimchi i tofuMakaron z sosem śmietankowo-borowikowym