Wykonanie
25 października obchodzimy Światowy Dzień
Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pesto
pietruszkowym. Kiedyś uważałam, że tylko pesto z
bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję
pietruszkową,
rukolową i
bazyliowo-
rukolową.Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się
makaron.


Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnistyPesto:pęczek
natki pietruszki5 łyżek pestek
słonecznika2 łyżki tartego
parmezanuskórka otarta z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnku1-2 łyżki
soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)5-6 łyżek
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone
pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.Przyprawić
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz
makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki)
wody z gotującego się
makaronu.Odcedź
makaron, nie przelewać
makaronu zimną
wodą! Umieść
makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały
makaron.Przełóż
makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie
parmezanu.SmacznegoZobacz również:Pesto
bazyliowePesto rosso
Makaron z
dynią i
serem pleśniowymTagliatelle z sosem
brokułowo-
serowymSpaghetti z sosem
truflowymSmażony
makaron ryżowy z kimchi i
tofuMakaron z sosem
śmietankowo-
borowikowym