ßßß Cookit - przepis na Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym

Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pesto pietruszkowym. Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową.
Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron.
Składniki:
makaron spaghetti pełnoziarnisty
Pesto:
pęczek natki pietruszki
5 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki tartego parmezanu
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki)
5-6 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika i pozostałe składniki pesto, zmiksować blenderem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie. Zanim wycedzisz makaron, odlej do filiżanki nieco (ok. 1/2 filiżanki) wody z gotującego się makaronu.
Odcedź makaron, nie przelewać makaronu zimną wodą! Umieść makaron w garnku, w którym się gotował, postaw na gorącym palniku kuchenki (ale już nie gotuj), dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i kilka łyżek pesto. Wymieszaj delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron.
Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu.
Smacznego
Zobacz również:
Pesto bazyliowe
Pesto rosso
Makaron z dynią i serem pleśniowym
Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym
Spaghetti z sosem truflowym
Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/10/spaghetti-penoziarniste-z-pesto.html