ßßß




Składniki:makaron pappardelle2 garści borowików1 szalotka2 ząbki czosnku1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku3-4 łyżki serka śmietankowego Almetteskórka otarta z 1 cytryny200 ml wytrawnego białego wina1-2 łyżki oliwy z oliwekkilka gałązek natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzPrzygotowanie:Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty.Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny.Gdy połowa wina odparuje, dodać serek Almette.Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił.Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie.Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny.SmacznegoJeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również:Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofuMakaron z dynią i serem pleśniowymTagliatelle z sosem brokułowo-serowymSpaghetti z sosem truflowym