Wykonanie
Nie ma lepszego pomysłu na szybki obiad, jak
makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne.





Składniki:
makaron pappardelle2 garści
borowików1
szalotka2 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chilli lub 2 szczypty
chili w proszku3-4 łyżki
serka śmietankowego Almetteskórka otarta z 1
cytryny200 ml
wytrawnego białego wina1-2 łyżki
oliwy z oliwekkilka gałązek
natki pietruszki1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki.
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać
szalotkę i
czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.Następnie dodać
borowiki i całą
papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty.Dodać
wino i skórkę otartą z połowy
cytryny.Gdy połowa
wina odparuje, dodać
serek Almette.Sos gotować na wolnym ogniu, aby zredukował się i zagęścił.Sos doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem.
Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie.
Makaron odcedzić, wymieszać z gorącym sosem. Przed podaniem posypać
natką pietruszki i skórką otartą z połowy
cytryny.SmacznegoJeśli lubisz pyszne
makarony, zobacz również:Smażony
makaron ryżowy z kimchi i
tofuMakaron z
dynią i
serem pleśniowymTagliatelle z sosem
brokułowo-
serowymSpaghetti z sosem
truflowym