Wykonanie

Zapraszam na kolejną odsłonę na moim blogu przepisu na ratatouille. Tym razem wzbogaciłam danie dodając
fasolę,
kukurydzę, a także
oliwki. Oczywiście świetnie komponować się będzie również z
czarną fasolą. Dobór składników to fantazja kucharza i to czym w danej chwili dysponuje.
Pomidory musiałam zastąpić
koncentratem pomidorowym, ponieważ chciałam aby moje ratatouille było bardziej jak zupa pełna cudownych warzyw,
ziół i zapachów. Dlatego użyłam 1/2 kg wcześniej ugotowanej
fasoli razem z jej
wywarem, co nadalo innej konsystencji. Myślę, że jest to dobra propozycja na danie energetyczne, sycące i zdrowe na chłodniejsze dni :)Zapraszam.Składniki:200 g białej suszonej
fasoli1
bakłażan2
młode cukinie2 jędrne dojrzale
czerwone papryki1
ostra papryczka4
szalotki4 ząbki
czosnku1 garść
oliwek (kolor dowolny, u mnie czarne)1/2 puszki
kukurydzy (albo cała 1 w mniejszej wersji)140 g
koncentratu pomidorowego1 garść świeżej
bazylii1 garść świeżego
tymianku1
cytryna4 łyżki
oliwy1 i 1/2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
ziół prowansalskich2 łyżeczki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
pieprzuWykonanie:
Fasolę namoczyć (12 h), ugotować do miękkości. Do rozgrzanej
oliwy wrzucić posiekaną
szalotkę z
czosnkiem, następnie pokrojoną drobno
ostrą papryczkę, oprószyć
solą, dodać
cukier, inne
przyprawy, przemieszać, chwilę karmelizować. Dodać pokrojone warzywa wraz z
oliwkami,
kukurydzą i
bakłażanem, podsmażyć, a następnie połączyć z
fasolą i jej
wywarem, tak aby przykryć lekko warzywa, (można uzupełnić
wodą) dodać
koncentrat pomidorowy i zostawić na małym ogniu kilka minut do połączenia się składników. Na koniec dodać odrobinę startej
skórki z cytryny oraz świeże
zioła -
bazylię i
tymianek.

Smacznego.