ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski

Piernik staropolski

nazwa

Wykonanie

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu.
Składniki (na 3 blachy 23x39 cm):
500 g miodu naturalnego
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
szczypta soli
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 torebki przyprawy do piernika (lub 50 g domowej)
ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej)
Do przełożenia:
1. masa śliwkowo-czekoladowa:
powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2. masa orzechowa:
1 szklanka cukru pudru
250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
10 łyżek mleka
1 łyżka masła
pół łyżki spirytusu
Polewa:
8 łyżek cukru
4 łyżki kwaśniej śmietany
120 g masła
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek kakao
Przygotowanie:
PIERNIK:
I etap (4-6 tygodni przed świętami):
Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać przyprawy i bakalie, wymieszać.
Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało.
II etap (1 tydzień przed świętami):
Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm. Przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut.
Po ostudzeniu pierniki owinąć w lniane ściereczki i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
Ratunek dla twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce.
III etap (3-4 dni przed świętami):
MASY do przełożenia pierników:
1. masa:
Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim.
2. masa:
Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową i równomiernie obciążyć, odstawić w chłodne miejsce.
IV etap (1 dzień przed świętami):
Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, aby wyszły z tego 3 podłużne pierniki. Polać polewą wg poniższego przepisu.
POLEWA:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać piernik.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/12/piernik-staropolski.html