Wykonanie
Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej
pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu.
Składniki (na 3 blachy 23x39 cm):500 g
miodu naturalnego2 niepełne szklanki
cukru250 g
masła lub
margaryny1 kg
mąki pszennej3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekaszczypta
soli1 czubata łyżka ciemnego
kakao2
torebki przyprawy do piernika (lub 50 g domowej)ok. 300 g
bakalii (100 g
orzechów, 100 g
migdałów, garść
rodzynków, garść
żurawiny, 50 g
skórki pomarańczowej)Do przełożenia:1. masa
śliwkowo-czekoladowa:
powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g)pół tabliczki
gorzkiej czekolady2. masa orzechowa:1 szklanka
cukru pudru250 g zmielonych
orzechów włoskich lub laskowych10 łyżek
mleka1 łyżka
masłapół łyżki
spirytusuPolewa:8 łyżek
cukru4 łyżki kwaśniej
śmietany120 g
masła2 łyżeczki
żelatyny6 łyżek
kakaoPrzygotowanie:PIERNIK:I etap (4-6 tygodni przed świętami):
Miód,
cukier i
masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać
przyprawy i
bakalie, wymieszać.Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej
mąki,
jaja,
sól,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku,
kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i
miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą
mąkę i wymieszać.Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało.II etap (1 tydzień przed świętami):Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm. Przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut.
Po ostudzeniu pierniki owinąć w lniane ściereczki i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.Ratunek dla twardych pierników: obkładamy je kromkami
chleba i
jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce.III etap (3-4 dni przed świętami):MASY do przełożenia pierników:1. masa:
Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać
gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim.2. masa:
Cukier,
mleko i
orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać
masło, następnie
spirytus i jeszcze raz wymieszać. Posmarować drugi blat piernika i przykryć trzecim. Owinąć folią aluminiową i równomiernie obciążyć, odstawić w chłodne miejsce.IV etap (1 dzień przed świętami):Ciasto podzielić na 2 lub 3 części, aby wyszły z tego 3 podłużne pierniki. Polać polewą wg poniższego przepisu.POLEWA:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać
żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać piernik.