Wykonanie
Sałatki goszczą u mnie ostatnio bardzo często, wystarczy połączyć kilka składników i wychodzi szybka, sycąca potrawa. Idealna na każdy posiłek ;)Zestawienie
kurczaka z
boczkiem jest naprawdę świetnym połączeniem. Do tego trochę zielonego, sos z
ogórkami kiszonymi od Babci...mniam:)

Potrzebujemy:1
pierś z kurczakakilka plasterków
boczku wędzonegosałatę (u mnie
rukola)
pomidorypłatki migdałów1 świeżego
ananasa (dokładniej jeden plasterek grubości około 1,5 cm)Do sosu:1 łyżkę
jogurtu naturalnego1 łyżkę
jogurtu greckiego1 łyżeczkę
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1/2
ogórka kiszonegoPierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w
oliwie z oliwek i przyprawach (u mnie
przyprawa do gyrosa,
ostra papryka i
chilli). Odstawiamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Na tej samej patelni przysmażamy plastry
boczku, zdejmujemy i suszymy na ręczniku papierowym żeby nie były całe w tłuszczu.

Na talerz układamy
sałatę, pokrojone w kostkę
pomidory,
ananasa pokrojonego w trójkąty,
kurczaka,
boczek i całość posypujemy
płatkami migdałów.Przygotowujemy sos - mieszamy ze sobą obydwa
jogurty,
oliwę z oliwek, wyciskamy
czosnek i dodajemy pokrojonego w kostkę
ogórka.
Sałatkę polewamy sosem. Smacznego:)*na zdjęciu nie ma jeszcze
kurczaka, ale zapewniam Was, że był w
sałatce, dodałam go później ;)