ßßß
Quessadilla dla 2 osób:4 tortille z tego przepisu1 szklanka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)1 pierś kurczaka1/2 dużej, czerwonej cebuli2 ząbki czosnku, rozgniecione1 szklanka sera Cheddar, potartegogarść świeżej kolendryoliwa do smażeniaSałatka:garść rukoliopakowanie (250g) słodkich pomidorków koktajlowychszklanka jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardy Dijon(Jeżeli nie macie świeżej kolendry, to nie zastępujcie jej suszoną. Lepiej pominąć ten składnik, choć z kolendrą ta quessadilla jest wyśmienita! To samo dotyczy się pomidorków - muszą być KONIECZNIE słodkie).
Fasolę namoczyć przez noc. Odcedzić, ugotować, aż zmięknie.Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, aż lekko się zezłoci. Dodać do niej czosnek, lekko podsmażyć (uważać, by się nie przypalił).Dodać fasolę i kurczaka, wszystko razem wymieszać, zestawić z ognia.Na placek tortilli rozłożyć farsz z kurczaka i fasoli, posypać tartym Cheddarem i potarganą kolendrą. Przykryć drugim plackiem i położyć na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, po minucie na każdą stronę (uwaga przy obracaniu!). Powtórzyć z pozostałymi plackami tortilli i resztą farszu.Rukolę opłukać, dodać pokrojone pomidorki.Jogurt wymieszać z musztardą, polać rukolę z pomidorkami.Podawać z quessadille.Cudowne!