Wykonanie
Od razu wyjaśniam, że określenie "cudny" zostało użyte celowo.Studiuję właśnie książkę Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" (znalazłam pod choinką) i zachwycam się jego określeniami jedzenia: "wspaniałe", "obłędne", "najlepsze na świecie".Mam takie postanowienie noworoczne, by przepisy Good Mood Food były obłędne, wspaniałe i najlepsze na świecie :) Z życzeniami pysznego, Nowego Roku!

Quessadilla dla 2 osób:4 tortille z tego przepisu1 szklanka
czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)1
pierś kurczaka1/2 dużej,
czerwonej cebuli2 ząbki
czosnku, rozgniecione1 szklanka
sera Cheddar, potartegogarść świeżej
kolendryoliwa do smażenia
Sałatka:garść
rukoliopakowanie (250g) słodkich
pomidorków koktajlowychszklanka
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy Dijon(Jeżeli nie macie świeżej
kolendry, to nie zastępujcie jej suszoną. Lepiej pominąć ten składnik, choć z
kolendrą ta quessadilla jest wyśmienita! To samo dotyczy się
pomidorków - muszą być KONIECZNIE słodkie).
Fasolę namoczyć przez noc. Odcedzić, ugotować, aż zmięknie.
Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na
oliwie.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, aż lekko się zezłoci. Dodać do niej
czosnek, lekko podsmażyć (uważać, by się nie przypalił).Dodać
fasolę i
kurczaka, wszystko razem wymieszać, zestawić z ognia.Na placek tortilli rozłożyć farsz z
kurczaka i
fasoli, posypać tartym
Cheddarem i potarganą
kolendrą. Przykryć drugim plackiem i położyć na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, po minucie na każdą stronę (uwaga przy obracaniu!). Powtórzyć z pozostałymi plackami tortilli i resztą farszu.
Rukolę opłukać, dodać pokrojone
pomidorki.
Jogurt wymieszać z
musztardą, polać
rukolę z
pomidorkami.Podawać z quessadille.Cudowne!