ßßß
Potrzebujemy:Składniki na sos:0,5 kg mięsa wieprzowego (np karkówka)3 łyżki mąki pszennej1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)2 średnie cebule2 duże czerwone papryki1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiego30 dag pieczarek1 ząbek czosnku1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki)2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki (czubate) papryki słodkiejpieprz, sólolej do smażeniaSkładniki na placki:1 kg ziemniaków2 jajka3-4 łyżki mąki1 cebulasól, pieprz, olej do smażeniaSkładniki na sos tzatziki (opcjonalnie, świetnie pasuje do placków):1 ogórek (duży)1 duży jogurt grecki (u mnie light)sól, pieprzkoperek2 ząbki czosnku
Przygotowanie:Mięso myjemy, kroimy w kosteczkę, odkrawamy tłuste części. Mieszamy z mąką, nadmiar mąki odsypujemy. Mięso smażymy aż się zarumieni.W garnku gotujemy bulion, dokładamy podsmażone mięso, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiegoCebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni po mięsie. Gdy się zarumieni - przekładamy do bulionu. Wciskamy czosnek i całość gotujemy przez 30 minut.W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki (w plasterki), pomidora (w dużą kostkę) i paprykę (w paseczki)Paprykę, pomidora, koncentrat pomidorowy i przyprawę - słodką paprykę wrzucamy do gulaszu. Pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy do gulaszu.Całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę (bez pokrywki, lub przykryte do połowy żeby wyparowała woda, sos ma być gęsty)
Placki:Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do placków. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Całość mieszamy dokładnie, masa musi być dość gęsta, ale nie za bardzo..:-)Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.Sos tzatziki:Ogórka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkachWyciskamy jak najwięcej wody i odlewamy. Wciskamy czosnek, dodajemy jogurt grecki i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.Usmażony placek kładziemy na talerz, na połowę wykładamy gulasz, przykrywamy drugą połową placka. Sos tzatziki można nałożyć na wierzch placka lub obok:-) Smacznego!