ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się jak opisać Wam smak tego placka, ale jedyne, co przychodzi mi do głowy to po prostu "niebo!". Nie da się ukryć, przygotowanie jest dość praco-(i czaso)-chłonne, ale wierzcie mi, warto!
Przepis znaleziony na blogu Anuli w 100 % mi odpowiadał, chociaż jak zwykle musiałam dodać coś od siebie;)
Potrzebujemy:
Składniki na sos:
0,5 kg mięsa wieprzowego (np karkówka)
3 łyżki mąki pszennej
1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej)
2 średnie cebule
2 duże czerwone papryki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
30 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki (czubate) papryki słodkiej
pieprz, sól
olej do smażenia
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3-4 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki na sos tzatziki (opcjonalnie, świetnie pasuje do placków):
1 ogórek (duży)
1 duży jogurt grecki (u mnie light)
sól, pieprz
koperek
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kosteczkę, odkrawamy tłuste części. Mieszamy z mąką, nadmiar mąki odsypujemy. Mięso smażymy aż się zarumieni.
W garnku gotujemy bulion, dokładamy podsmażone mięso, liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni po mięsie. Gdy się zarumieni - przekładamy do bulionu. Wciskamy czosnek i całość gotujemy przez 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki (w plasterki), pomidora (w dużą kostkę) i paprykę (w paseczki)
Paprykę, pomidora, koncentrat pomidorowy i przyprawę - słodką paprykę wrzucamy do gulaszu. Pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy do gulaszu.
Całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę (bez pokrywki, lub przykryte do połowy żeby wyparowała woda, sos ma być gęsty)
Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do placków. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Całość mieszamy dokładnie, masa musi być dość gęsta, ale nie za bardzo..:-)
Smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
Sos tzatziki:
Ogórka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Wyciskamy jak najwięcej wody i odlewamy. Wciskamy czosnek, dodajemy jogurt grecki i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Usmażony placek kładziemy na talerz, na połowę wykładamy gulasz, przykrywamy drugą połową placka. Sos tzatziki można nałożyć na wierzch placka lub obok:-) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/placek-po-wegiersku.html