Wykonanie

Jeśli chcecie zdrowo i dobrze się odżywiać musicie zaprzyjaźnić się z wszelkiego rodzaju zupami. Powodów ku temu jest kilka - po pierwsze zupy są sycące, a nie tuczą tak jak kawał smażonego
mięsa (nie mówimy tu oczywiście o zupach zabielanych, z dodatkiem zasmażek i innych takich). Za jednym razem dostarczają przy tym wielu cennych składników odżywczych, które to uwalniają się w trakcie gotowania i stają łatwo przyswajalne dla organizmu. No i zupy są naprawdę proste w przygotowaniu. Do tego działają rozgrzewająco, a wyglądając za okno - myślę, że trochę ciepła wyjdzie nam wszystkim na dobre! Przepis na zupę toskańską podesłała mama - a wiadomo - mama zawsze wie, co dobre :).
Biała fasola jest naprawdę sycąca, jeśli tak jak my dopełnicie całość grzanką z
czerwoną cebulką to na pewno upłynie parę godzin zanim pomyślicie, żeby znowu coś przekąsić.*******************************************************************************Tuscany soup with onion croutonsIf you want to eat in a healthy way you have to
make friends with all kinds of soups . There are several reasons for this - first soups are filling and not fattening like a piece of fried meat (of course, we are not talking about soups with cream,gravy,etc). At the same
time they provide valuable nutrients that are released during cooking process and are easily assimilable for the
body. And the soups are really easy to prepare . Tuscan soup recipe was sent to me by my mother - and you know - mom always knows what is good :).

Toskańska zupa z cebulowymi croutonsczas przygotowania: 10 min krojenia + 1 h gotowania + noc namaczania
fasoliCzego potrzebujesz na 4 porcje?szkl
białej fasoli, namoczona przez noc w 3 szklankach
wody2 garści
kapusty pekińskiej, poszatkowana1
marchewka, obrana i pokrojona w plasterki1
pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki1 duża
czerwona cebula, pokrojona w piórka900 ml
bulionu warzywnego1 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oliwysól,
pieprz, zielona czubrzycagrzanki:4 kromki
pełnoziarnistego chleba1
czerwona cebula, pokrojona w cieniutkie piórka
suszone oreganooliwaCo teraz?1. Zalej
bulionem fasolę,
marchewkę,
pietruszkę,
kapustę i
czosnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 h pod przykryciem.2.
Cebulę podsmaż na
oliwie i dodaj do zupy.3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 C, ułóż na kromkach
chleba płatki cebuli, posyp
oregano i
skrop lekko
oliwą. Piecz ok. 10 minut.4. Gotową zupę dopraw
solą,
pieprzem i czubrzycą. Podawaj z grzankami :)Tuscan soup with onion croutonspreparation
time: 10 minuteschopping + 1 hour cooking + night soaking beansWhat do you need for 4 servings ?cup white beans, soaked overnight in 3 cups of water2 handfuls of cabbage,shredded1 carrot, peeled and cut into slices1 parsley root,peeled and cut into slices1 large red onion,sliced 900 ml vegetable stock1 cloves of garlic1 teaspoon of
olive oilsalt, pepper, green savorycroutons :4 slices whole-wheat bread1 red onion,cut into
thin slicesdried
oreganoolive oilNow what?1.
Pour broth over beans,carrots, parsley, cabbage and garlic. Cook 1 h over low heat, covered.2. Sauté onion in
olive oil and add to the soup.3. In the meantime,preheat the oven to 200 ° C (400F), place the slices of onion on the bread, sprinkle with
oregano and drizzle with a little of
olive oil. Bake about 10 minutes.4. S eason read soup with salt, pepper and savory .
Serve with croutons :)