Wykonanie

Nigdy nie
jadłam tak idealnie aksamitnego kremu z
ziemniaków i
migdałów. Dziecinnie prosty i - gdyby nie karmelizowana
cebulka - szybki. Możecie zastąpić ją grzankami, pieczonymi kawałkami
ziemniaków, świeżą
pietruszką, prażonymi ziarnami np.
słonecznika czy dyni lub w wersji
mięsnej -
boczkiem. Delikatny smak kremu rozprasza zielona czubrzyca i ostre
chilli, do tego słodka, karmelizowana
cebula, którą po przygotowaniu możecie przechowywać kilka dni i używać do innych potraw. Pomysł na tą zupę przyszedł mi do głowy po wczytaniu się w tego bloga.Karmelizowanie
cebuli to nie taka prosta sprawa i sama dopiero się tego uczę. Jeśli nie masz czasu lub chęci pomiń ten składnik i zastąp go, którymś z powyższych wymienionych.Sam proces karmelizowania zajmuje około 30 minut - ale warto poświęcić mu ten czas, bo wydobywa z
cebuli całą
słodycz! To nie jest zwykła podsmażana
cebulka :) Spróbujcie! Korzystałam z tego poradnika . Możecie użyć translatora, żeby przetłumaczyć go na polski. Powodzenia!******************************************************************************English: Creamy almond-potato soupI've never eaten so perfectly velvety cream of potato and almonds. It is so easy and - if I didn't use caramelized onions - fast. You can replace it with croutons, roasted potato chunks, fresh parsley, roasted sunflower seeds or in the meat version - bacon. Delicate cream flavor is dissipated by green savory, hot
chilli and sweet,caramelized onions,which (after the preparation) can be stored for few days . The idea for this soup
came to my mind after reading this blog.Caramelizing onions is not such a simple process and I'm just learning it . If you do not have the
time or willingness to do this skip this component and replace it with, any of the above mentioned .Caramelise process itself takes about 30 minutes - but it's worth it this
time, because it brings out all the onions sweetness ! This is not just fried onion :)Try it! I followed this guide. Good Luck!

Czego potrzebujesz na 4 małe porcje?0,5 kg
ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych80 g
migdałów, zalanych wrzątkiem i namoczonych przez kilka godzin (najlepiej przez noc)800 ml
wody lub
bulionu (ja używałam
wody)2 ząbki
czosnku, zmiażdżone1/4 łyżeczki
ostrej papryki chilli1/2 łyżeczki czubrzycy1/4 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólDo podania:grzanki i karmelizowana
cebulkaCo teraz?1.
Ziemniaki zalej
wodą lub
bulionem i gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Następnie 10 min bez pokrywki - po tym czasie warzywa powinny być miękkie.2. Zmiksuj na gładką masę
migdały i
wodę, w której się moczyły.3. Zmiksuj
ziemniaki, razem z
wodą, w której się gotowały. Dodaj gotowe
mleko migdałowe,
czosnek,
przyprawy i wszystko zagotuj.4. Jeśli zupa jest dla ciebie za gęsta - dolej
wody.5. Posypuj ulubionym dodatkiem i podawaj z grzankami.

English: Creamy almond-potato soupWhat do you need for 4 small servings of cream ?0 . 5 kg potatoes,washed, peeled and chopped80 g almonds,poured over hot water and soaked for several hours (preferably overnight)800 ml of water or broth(I used water)2 cloves of garlic, crushed1/4 teaspoon hot pepper
chilli1/2 teaspoon savory1/4 teaspoon pepper1/2 teaspoon nutmegsaltTo
serve :caramelized onions and croutonsNow what?1.
Pour water over potatoes and cook, covered, for about 15 minutes. Followed by 10 min without lid - after that vegetables should be soft.2. Blend until smooth almonds and water, which they
were soaked in .3. Blend potatoes,along with the water they
were cooked in . Add ready-made almond milk, garlic, spices and boil everything .4. If the soup is too thick for you - add some water .5. Sprinkle with your favorite addition and
serve with croutons.