ßßß Cookit - przepis na Krem migdałowo-ziemniaczany

Krem migdałowo-ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie jadłam tak idealnie aksamitnego kremu z ziemniaków i migdałów. Dziecinnie prosty i - gdyby nie karmelizowana cebulka - szybki. Możecie zastąpić ją grzankami, pieczonymi kawałkami ziemniaków, świeżą pietruszką, prażonymi ziarnami np. słonecznika czy dyni lub w wersji mięsnej - boczkiem. Delikatny smak kremu rozprasza zielona czubrzyca i ostre chilli, do tego słodka, karmelizowana cebula, którą po przygotowaniu możecie przechowywać kilka dni i używać do innych potraw. Pomysł na tą zupę przyszedł mi do głowy po wczytaniu się w tego bloga.
Karmelizowanie cebuli to nie taka prosta sprawa i sama dopiero się tego uczę. Jeśli nie masz czasu lub chęci pomiń ten składnik i zastąp go, którymś z powyższych wymienionych.
Sam proces karmelizowania zajmuje około 30 minut - ale warto poświęcić mu ten czas, bo wydobywa z cebuli całą słodycz! To nie jest zwykła podsmażana cebulka :) Spróbujcie! Korzystałam z tego poradnika . Możecie użyć translatora, żeby przetłumaczyć go na polski. Powodzenia!
******************************************************************************
English: Creamy almond-potato soup
I've never eaten so perfectly velvety cream of potato and almonds. It is so easy and - if I didn't use caramelized onions - fast. You can replace it with croutons, roasted potato chunks, fresh parsley, roasted sunflower seeds or in the meat version - bacon. Delicate cream flavor is dissipated by green savory, hot chilli and sweet,caramelized onions,which (after the preparation) can be stored for few days . The idea for this soup came to my mind after reading this blog.
Caramelizing onions is not such a simple process and I'm just learning it . If you do not have the time or willingness to do this skip this component and replace it with, any of the above mentioned .
Caramelise process itself takes about 30 minutes - but it's worth it this time, because it brings out all the onions sweetness ! This is not just fried onion :)Try it! I followed this guide. Good Luck!
Czego potrzebujesz na 4 małe porcje?
0,5 kg ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych
80 g migdałów, zalanych wrzątkiem i namoczonych przez kilka godzin (najlepiej przez noc)
800 ml wody lub bulionu (ja używałam wody)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 łyżeczki ostrej papryki chilli
1/2 łyżeczki czubrzycy
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
Do podania:
grzanki i karmelizowana cebulka
Co teraz?
1. Ziemniaki zalej wodą lub bulionem i gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Następnie 10 min bez pokrywki - po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
2. Zmiksuj na gładką masę migdały i wodę, w której się moczyły.
3. Zmiksuj ziemniaki, razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj gotowe mleko migdałowe, czosnek, przyprawy i wszystko zagotuj.
4. Jeśli zupa jest dla ciebie za gęsta - dolej wody.
5. Posypuj ulubionym dodatkiem i podawaj z grzankami.
English: Creamy almond-potato soup
What do you need for 4 small servings of cream ?
0 . 5 kg potatoes,washed, peeled and chopped
80 g almonds,poured over hot water and soaked for several hours (preferably overnight)
800 ml of water or broth(I used water)
2 cloves of garlic, crushed
1/4 teaspoon hot pepper chilli
1/2 teaspoon savory
1/4 teaspoon pepper
1/2 teaspoon nutmeg
salt
To serve :
caramelized onions and croutons
Now what?
1. Pour water over potatoes and cook, covered, for about 15 minutes. Followed by 10 min without lid - after that vegetables should be soft.
2. Blend until smooth almonds and water, which they were soaked in .
3. Blend potatoes,along with the water they were cooked in . Add ready-made almond milk, garlic, spices and boil everything .
4. If the soup is too thick for you - add some water .
5. Sprinkle with your favorite addition and serve with croutons.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/krem-migdaowo-ziemniaczany.html