Wykonanie

Dużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku.Składniki:1 mała
dynia ( 700 g grubo startej dyni)1 l
bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj)1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłastraty surowy
ziemniakprzyprawy;
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
ostra paprykaSposób przygotowania:Oczyszczamy
dynię z pestek, małym nożykiem pozbywamy się środka ( miąższu). Następnie obieramy ze skóry ( tu potrzebny jest dobry nóż lub obieraczka) Najlepiej pokroić
dynię na mniejsze kawałki wtedy łatwiej jest obierać.W większym garnku rozpuszczamy
masło wrzucamy posiekaną
cebulę,
czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach
dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz
ziemniaka. Wlewamy
bulion gotujemy do czasu, aż
dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy
śmietanę kremówkę oraz
przyprawy.