ßßß
Dużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku.Składniki:1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni)1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj)1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki masłastraty surowy ziemniakprzyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra paprykaSposób przygotowania:Oczyszczamy dynię z pestek, małym nożykiem pozbywamy się środka ( miąższu). Następnie obieramy ze skóry ( tu potrzebny jest dobry nóż lub obieraczka) Najlepiej pokroić dynię na mniejsze kawałki wtedy łatwiej jest obierać.W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion gotujemy do czasu, aż dynia zmięknie około 20 min. Całość blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę kremówkę oraz przyprawy.