ßßß Cookit - przepis na Opróżniam słoiczek i obiad serwuję.

Opróżniam słoiczek i obiad serwuję.

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sposób opróżniania słoiczków. Tym razem skończyło się tahini . Do środka trafiła owsianka z płatków owsianych oraz jaglanych z słodyczą daktyli, aromatem cynamonu i ziarenkami maku . Do tego pomarańcz, która dodaje cytrusowej nuty. Na wierzchu zaś rozpuszcza się gorzka czekolada . Ciepłe, rozgrzewające śniadanie na początek nowego tygodnia. Zjedzone w piżamie, tak jak zawsze, najlepiej! :)
pomarańczowo-makowa* owsianka z płatków owsianych i jaglanych (na mleku owsianym) z daktylami podana z gorzką czekoladą 99%, w słoiku po tahini
orange-poppy seed* porridge with oat and millet flakes (with oat milk) and dates served with dark chocolate 99% in tahini jar
*z mielonym makiem, pod koniec gotowania dodałam pomarańcz z niewielką ilością soku
* with ground poppy seeds, at the end of cooking I added orange pieces and a small amount of orange juice
Choć wczoraj miałam sporo nauki to na pichcenie i dobry obiad zawsze znajdę czas. Zjedzony w towarzystwie najukochańszej osoby smakuje jeszcze lepiej - za każdym razem się o tym przekonuję. Mamie bardzo smakowało :)
wegańskie pieczone kotleciki z fasolki adzuki z pieczarkami i cebulką podane z pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
kotlety vel burgery (2 porcje):
- 6 łyżek fasolki adzuki bio
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- posiekana cebulka oraz pieczarki
- ząbek czosnku
- mieszanka ziaren (2 łyżki)
- przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie, lubczyk (można dodać też inne, ulubione)
Fasolkę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie ugotować do miękkości ok. 40 min. Cebulkę, czosnek oraz pieczarki podsmażyć na patelni. Po wystudzeniu fasolki dokładnie ją zmiksować. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pozostałymi składnikami i formować burgery/kotleciki. Przełożyć na papier do pieczenia. Wychodzi mniej więcej 6 sztuk.
pieczone ziemniaczki : pokroić surowe ziemniaki (ok. 4 sztuki na 2 osoby), wymieszać z łyżką oliwy, słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełożyć obok burgerów na papier do pieczenia.
Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Po 15 min. kotlety przewrócić na drugą stronę.
Podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jakiś dip np. z jogurtu sojowego. Ja postanowiłam posypać tylko całość koperkiem. Kotleciki nie były suche, a ziemniaki rozpływały się ustach :)
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fasolka adzuki firmy Fresano . Jestem pozytywnie zaskoczona jej smakiem. Tak jak pisze na stronie - ma charakterystyczny słodki, orzechowy smak. Nie tylko to czuć jedząc ją, ale i sam zapach przypomina mi orzeszki ziemne. Poza tym, bardzo szybko się gotuje. Zdecydowanie polecam Wam jej zakup. Ja już nie umiem doczekać się kolejnego dania z jej udziałem, mam kilka pomysłów ;) Możecie znaleźć ją m.in. tutaj .
________________________________________________________________
Udanego tygodnia! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/11/oprozniam-soiczek-i-obiad-serwuje.html