Wykonanie
Mój ulubiony sposób opróżniania słoiczków. Tym razem skończyło się tahini . Do środka trafiła owsianka z
płatków owsianych oraz jaglanych z
słodyczą daktyli, aromatem
cynamonu i ziarenkami
maku . Do tego
pomarańcz, która dodaje cytrusowej nuty. Na wierzchu zaś rozpuszcza się
gorzka czekolada . Ciepłe, rozgrzewające śniadanie na początek nowego tygodnia. Zjedzone w piżamie, tak jak zawsze, najlepiej! :)

pomarańczowo-makowa* owsianka z
płatków owsianych i jaglanych (na
mleku owsianym) z
daktylami podana z
gorzką czekoladą 99%, w słoiku po tahiniorange-poppy seed* porridge with oat and millet flakes (with oat milk) and dates served with dark chocolate 99% in tahini jar*z mielonym
makiem, pod koniec gotowania dodałam
pomarańcz z niewielką ilością soku* with ground poppy seeds, at the end of cooking I added orange pieces and a small amount of orange juiceChoć wczoraj miałam sporo nauki to na pichcenie i dobry obiad zawsze znajdę czas. Zjedzony w towarzystwie najukochańszej osoby smakuje jeszcze lepiej - za każdym razem się o tym przekonuję. Mamie bardzo smakowało :)

wegańskie pieczone kotleciki z
fasolki adzuki z
pieczarkami i
cebulką podane z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:kotlety vel burgery (2 porcje):- 6 łyżek
fasolki adzuki bio- 2 łyżki
płatków owsianych- łyżka mielonego
siemienia lnianego- posiekana
cebulka oraz
pieczarki- ząbek
czosnku- mieszanka ziaren (2 łyżki)-
przyprawy:
sól morska,
pieprz,
kurkuma,
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
lubczyk (można dodać też inne, ulubione)
Fasolkę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie ugotować do miękkości ok. 40 min.
Cebulkę,
czosnek oraz
pieczarki podsmażyć na patelni. Po wystudzeniu
fasolki dokładnie ją zmiksować. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pozostałymi składnikami i formować burgery/kotleciki. Przełożyć na papier do pieczenia. Wychodzi mniej więcej 6 sztuk.pieczone ziemniaczki : pokroić surowe
ziemniaki (ok. 4 sztuki na 2 osoby), wymieszać z łyżką
oliwy,
słodką papryką,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Przełożyć obok burgerów na papier do pieczenia.Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Po 15 min. kotlety przewrócić na drugą stronę.Podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jakiś dip np. z
jogurtu sojowego. Ja postanowiłam posypać tylko całość
koperkiem. Kotleciki nie były suche, a
ziemniaki rozpływały się ustach :)Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fasolka adzuki firmy Fresano . Jestem pozytywnie zaskoczona jej smakiem. Tak jak pisze na stronie - ma charakterystyczny słodki,
orzechowy smak. Nie tylko to czuć jedząc ją, ale i sam zapach przypomina mi
orzeszki ziemne. Poza tym, bardzo szybko się gotuje. Zdecydowanie polecam Wam jej zakup. Ja już nie umiem doczekać się kolejnego dania z jej udziałem, mam kilka pomysłów ;) Możecie znaleźć ją m.in. tutaj .________________________________________________________________Udanego tygodnia! :)