ßßß Cookit - przepis na „Smalec” wegański, czyli pasta z fasoli w nowym wcieleniu

„Smalec” wegański, czyli pasta z fasoli w nowym wcieleniu

nazwa

Wykonanie

„Smalec” wegetariański robi się oczywiście z tłuszczów roślinnych a nie zwierzęcych. „Smalec”, który proponuję w tym razem jest wyjątkowo smaczny, zawiera mniej tłuszczu, a wykonałam go głównie z fasoli. O smaku możecie przekonać się sami smarując go na własną kanapkę.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś” (lub z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona (patrz zdjęcie)
1 jabłko obrane ze skórki i starte na tarce o małych oczkach (patrz zdjęcie)
1/2 szklanki proteiny sojowej, może być bezsmakowa albo o smaku „bekonu” lub możemy użyć prażony słonecznik ( tak zrobił jeden z czytelników bloga – Piotr- napisał że było Pyyyycha).
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2-3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek i starte jabłko (można użyć sos jabłkowy) i siemię lniane.
Na dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy proteinę sojową (smażymy ją 3 minuty) oraz dodajemy zmieloną fasolkę, dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
Gotowe, możemy jeść ze smakiem. Ta pasta zdecydowanie zasługuje na trzy: mniam, mniam, mniam.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/smalec-weganski-czyli-pasta-z-fasoli-w-nowym-wcieleniu