Wykonanie
Do zrobienia tych kotletów zainspirował mnie mój znajomy, Ludwik. No coż, nie przepadam za
kaszą gryczaną, ale w postaci kotletów jest po prostu propozycją nie do odrzucenia. Jednak żeby przekonać Was do
kaszy jeszcze bardziej, wspomnę, że zawiera unikalną rutynę. Rutyna wpływa korzystnie na wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych oraz gojenie się ran. Po za tym jest dobrym źrodłem
białka, lizyny i tryptofanu. Połączenie
kaszy z
tofu(
serek sojowy) tworzy białkopełnowartościowe.Składniki:½ szklanka
kaszy gryczanej niepalonej½ szklanka
płatków owsianych1 średniej wielkości
cebula2 ząbki
czosnku0,25 dkg
pieczarek1 lub 2 łyżki zmielonego jasnego
siemienia lnianego1/2 szklanki zmielonego
tofuPrzyprawy:
Sól,
pieprz ziołowy,
tymianek, szczypta
pieprzu cayanneKaszę gryczaną gotujemy razem z
płatkami w 1.5 – 2 szklanek osolonej
wody lub
wywaru z warzyw przez 5 do 8 min następnie trzymamy przez 10 min na najmniejszym ogniu i odstawiamy na ok 1godz. Po ugotowaniu mielimy w malakserze( food procesor).
Cebulę obieramy kroimy w bardzo drobną kostkę oraz smażymy na
oleju przez 5 min i dodajemy umyte i starte na tartce o dużych oczkach
pieczarki. Smażymy je tak długo aż wiekszość
wody z
pieczarek wyparuje wtedy dajemy
przyprawy i rozgnieciony
czosnek i smażymy dalej przez 2 min.Mieszamy zmieloną
kaszę z usmażoną
cebulą,
pieczarkami i
siemieniem lnianym. Forumjemy kotlety i obtaczamy w otrębach pszennych, pestkach
słonecznika, ziarnach
sezamu albo w
bułce tartej i smażymy. Wyjdzie ok 15 kotletów. Możemy podawać je z
chlebem, z surówkami, do
ziemniaków i
ryżu.