Wykonanie
Bardzo smaczny pasztet wegetariański,który można zjeść jako dodatek do
chleba jak również w towarzystwie sałatki pomijając
pieczywo.Lekko ciepły można rozsmarować,bo jest wystarczająco miękki i wilgotny.Choć w mojej
sałatce pojawił się grillowany
boczek,to pasztet jest jak najbardziej wege:)

porcja na keksówkę o dł.22 cm40 - 45 dkg
pieczarek1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnkupo 2 łyżki
białego wina i
bulionu warzywnego40 dkg
czerwonej fasolki z puszki - waga całej puszki,przed dodaniem
fasolkę trzeba odsączyćgarść plus jeszcze troszkę
płątków owsianychsól,
pieprzsłodka paprykamajeranek
Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry,wrzucam do garnka razem z
papryką w kostkę i
cebulą w kostkę,
winem,
bulionem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Duszę ok.10 min.pod przykryciem,a następnie odstawiam do przestudzenia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Do
pieczarek dodaję odcedzoną
fasolkę i całość blenduję.Dodaję
płatki owsiane,
jajko,
przyprawy,przekładam do wyłożonej papierem foremki i piekę 45 - 60 min,aż wierzch stężeje i ładnie się przypiecze.Kroję po lekkim przestudzeniu.Podaję z surówką i
chlebem orkiszowym.Smacznego!!!