Wykonanie
Nie jest niskokaloryczna, ani też lekkostrawna, dlatego na taką wyżerkę pozwalamy sobie 1-2
razy w roku.Jednak zawsze jest to domowy wyrób, nie naszpikowany wszelakimi E, dlatego też wg mnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków".Soczysta, aromatyczna, z nutą
czosnku i
cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do
chleba, albo serwują jako z
ziemniakami i sosem jako danie obiadowe.
Składniki:1kg
boczku surowego bez skóry
sólpieprz ziołowymajeraneksłodka paprykaNa farsz:2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku3-4
pieczarki1/2
czerwonej paprykiWszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą.Wykonanie:
Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą).Płat
boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron
solą,
pieprzem ziołowym majerankiem,
słodką papryką. Na cały rozbity płat
mięsa wykładamy równomiernie farsz.Następnie zwinąć ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki na 12-24h. Po tym czasie zamarynowany
boczek obsmażamy na
oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia.