Wykonanie
Na zakończenie
pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspólnie postanowiłyśmy przygotować
pieczarki faszerowane. Ja zdecydowałam się nafaszerować je
płatkami owsianymi, początkowo nie byłam pewna efektu, ale ten farsz okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę!
Pieczarki są fantastyczne, aromatyczne, mięsiste i sycące. A do tego zdrowe i idealnie nadają się dla tych którzy nie przepadają za
mięsem. Wszystkim gorąco polecam wypróbować tak nadziewane
pieczarki, nawet jeśli nie jesteście fanami
płatków owsianych - w tym farszu w ogolę ich nie czuć, a dzięki
pomidorom i szczypcie
pieprzu kajeńskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny!Wraz ze mna
pieczarki faszerowaly:
Malwina, Mirabelka, Siaska, Mops,Pela i Shinju .

Składniki :4 wielkie
pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu)1
cebula1 ząbek
czosnku2-3 garście
płatków owsianychokoło pół szklanki
przecieru pomidorowego (passaty)słodka i
ostra papryka w proszkuszczypta lub dwie
pieprzu kajeńskiegosol,
pieprzkawałek
żółtego sera (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia

Przygotowanie :Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę
cebule i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć do czasu aż
cebula zmięknie.Z kapeluszy delikatnie ściągnąć skórkę i delikatnie wyciągnąć nóżki i zetrzeć je na tarce, jeżeli nie są one zbyt duże, należy zetrzeć jedna dodatkowa
pieczarkę. Starte
pieczarki dodać do usmażonej
cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć chwile, aż zmiękną i puszcza nieco
wody. Dodać
płatki owsiane, wymieszać, dolać
przecieru pomidorowego, jednak nie za dużo, aby masa nie była zbyt zadka, jeśli tak się jednak stanie należy ja odparować, dokładnie wymieszać, aby
płatki pokryły się płynem i smażyć na małym ogniu, często mieszając. Doprawić słodką i
ostra papryka,
sola i
pieprzem oraz
pieprzem kajeńskim do smaku. Farsz nakładać do
pieczarek, można go nakłaść z lekką górką.
Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do czasu aż
pieczarki będą miękkie. Pod koniec pieczenia,
pieczarki można posypać startym
żółtym serem, jeśli używacie.


Smacznego!