Wykonanie

Szybka prostsza i lżejsza wersja lasagne, nie trzeba trudzić się z
makaronem i czas w piecu też krótszy.

Do przygotowania 5 warstwowej lasagne potrzebujesz:- 5 pszennych placków tortilla- 600g
mielonego mięsa drobiowego- 400g
przecieru pomidorowego- 250g startych
pieczarek- 150g
sera żółtego- 250g
mozarelli- 150g
świeżego szpinaku- 1 posiekanej
cebuli- 2 ząbków
czosnku- 2/3 opakowania
ziół prowansalskich
-
soli,
pieprzu i
papryki ostrej do smakuTortillową lasagne piekłem w tortownicy o odpowiedniej średnicy, jednak można to zrobić na zwykłej blasze.
Mięso posól i popieprz, posyp
papryką i wrzuć na gorący
olej z
ziołami prowansalskimi. Po chwili dodaj
cebulę, smaż do czasu aż
mięso nie będzie surowe, dodaj
pieczarki i
czosnek. Gdy
pieczarki puszczą
wodę a ona wyparuje, dodaj
przecier pomidorowy. Smaż do zagęszczenia sosu i sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Odstaw sos do lekkiego ostygnięcia.

Wymieszaj
sery, umyj
szpinak. W naczyniu ułóż placek tortilla, posmaruj goo 1/5 porcji sosu, 1/5
szpinaku i 1/5
sera, przykryj kolejnym plackiem i powtórz czynności. Piecz przez 15-20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zaczekaj kilka minut przed krojeniem.

Smacznego!