Wykonanie
W niedzielny poranek czas na wypiekanie. Do piekarnika trafia
drożdżowy kokosowy roll owsiany z nadzieniem
bananowym . Przejdźmy do rzeczy. Ciasto pachnące
drożdżami o smaku
kokosa wysmarowałam
bananem, posypałam
orzechami pekan,
płatkami kokosowymi oraz kawałkami
gorzkiej czekolady .
Potem podałam wraz z lepkim, bardzo słodkim sosem z
daktyli oraz
śmietanki kokosowej . Udało się - ciasto urosło, wypiekło się, a całość smakowała naprawdę przepysznie i chętnie zjadłabym więcej. Jednak efekt wizualny niestety nie jest najlepszy, ale popracuję nad tym. W każdym razie, najważniejsze, że było smaczne :)



kokosowe rolls'y owsiane z nadzieniem
bananowym z
orzechami pekan,
płatkami kokosowymi oraz
gorzką czekoladą 99% podany z
kokosowym sosem
daktylowymcoconut oat rolls with
banana filling, pecans, coconut flakes and dark chocolate 99% served with coconut date sauce

Składniki:- 60g
mąki owsianej- łyżeczka mielonego
siemienia lnianego (opcjonalnie)- łyżka suchy
drożdży- łyżeczka
ksylitolu (lub inny
cukier)- łyżka wiórek
kokosowych- łyżeczka
oleju kokosowego (rozpuszczony)- 1/4 szklanki
mleka sojowegonadzienie :
banan,
orzechy,
czekolada,
kokosWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać ciepłe
mleko sojowe wraz z
olejem i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 min. do wyrośnięcia (można też przygotować ciasto wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Po czasie rozwałkować na długi prostokąt. Wysmarować rozgniecionym
bananem i posypać innymi dodatkami. Zrolować. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. - do zarumieniania. Podając przekroiłam na pół. Smacznego!sos :
daktyle namoczone w gorącej wodzie z zmiksowane z
śmietanką kokosową~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś również propozycja obiadowa. Kolejna z moich ulubionych wegańskich potrawek - z
dynią,
cukinią oraz
soczewicą :) Jest ostro, tak jak lubię!


potrawka pomidorowa z
soczewicą, pieczoną
dynią,
cebulką,
cukinią oraz
suszonymi pomidorami podana z mieszanką ziaren oraz
pietruszkątomatoe stew with green lantils, baked pumpkin, onion, zucchini and dried tomatoes served with mixed seeds and parsley
przyprawy :
chilli,
pieprz,
bazylia,
pietruszka,
lubczyk,
kurkuma,
słodka papryka~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Miłej niedzieli!