Wykonanie
Zawsze chciałam upiec
owoce w cieście
drożdżowym… Nie ma na co czekać! Na niedzielny poranek
ukryłam banana w słodkim orkiszowym cieście
drożdżowym, do którego dodałam proszek z korzenia maca . Pierwszy raz ciasto wyszło tak lekkie i puszyste! Podałam z
masłem migdałowym oraz pełnym witamin, soczystym
kiwi . Z wielkim
bananem na twarzy
jadłam to śniadanie –
drożdże jednak potrafią się zaprzyjaźnić na dobre

banan zapiekany w orkiszowym cieście
drożdżowym z maca podany z
kiwi i
masłem migdałowymbanana baked inside the spelt yeast
cake with maca served with
kiwi and alomnd butterSkładniki:6 łyżek
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (nieco ponad 1/2 szkl.)

kopiasta łyżeczka proszku z korzenia macałyżeczka
cukru kokosowegołyżka
drożdży instantok. 1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżeczka
oleju kokosowegoRozpuścić w garnku
olej, dodać
mleko i gotować aż będzie ciepłe (nie gorące!). Wymieszać suche składniki, do których wlać ciepłe
mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na ok. 30-45 min. Po czasie, mokrymi dłońmi, owinąć
banana gotowym, wyrośniętym
ciastem i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wczoraj w ramach naleśnikowej soboty usmażyłam pyszne placuszki z
mąki z
cieciorki . Ich smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, więc tym chętniej dzielę się z
Wami pomysłem. Dania na zasadzie „wrzuć do miski to co masz pod ręką” wychodzą najlepiej 😀


placuszki
cieciorkowe z
kukurydzą,
płatkami drożdżowymi i
suszonymi pomidorami podane na
szpinaku z tahini i
pestkami dynichickpea pancakes with corn, yeast flakes and dried tomatoes served with spinach, tahini and pumpkin seedsSkładniki:4 łyżki
mąki z
ciecierzycy
łyżka
płatków drożdżowychłyżka mielonego
siemienia lnianegosuszone pomidory (w płatkach)
przyprawy:
sól morska,
pieprz, słodka wędzona
papryka,
pietruszka suszona, cząber,
kurkumakilka łyżek
kukurydzy (z puszki)
mleko roślinne ok. 1/3 – 1/2 szklankiWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na suchej lub natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Za oknem znowu biało… znowu mroźno. Jednak z domu nie muszę się ruszać, a raczej powinnam zaprzyjaźnić się z biurkiem, ewentualnie łóżkiem, i zabrać się za naukę. Z
kubkiem gorącej
herbaty lub
kawy rzecz jasna 😉 Wczoraj leniwie było. Przyjemnej niedzieli!
