ßßß

banan zapiekany w orkiszowym cieście drożdżowym z maca podany z kiwi i masłem migdałowymbanana baked inside the spelt yeast cake with maca served with kiwi and alomnd butterSkładniki:6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (nieco ponad 1/2 szkl.)
kopiasta łyżeczka proszku z korzenia macałyżeczka cukru kokosowegołyżka drożdży instantok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżeczka oleju kokosowegoRozpuścić w garnku olej, dodać mleko i gotować aż będzie ciepłe (nie gorące!). Wymieszać suche składniki, do których wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na ok. 30-45 min. Po czasie, mokrymi dłońmi, owinąć banana gotowym, wyrośniętym ciastem i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wczoraj w ramach naleśnikowej soboty usmażyłam pyszne placuszki z mąki z cieciorki . Ich smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, więc tym chętniej dzielę się z Wami pomysłem. Dania na zasadzie „wrzuć do miski to co masz pod ręką” wychodzą najlepiej 😀
placuszki cieciorkowe z kukurydzą, płatkami drożdżowymi i suszonymi pomidorami podane na szpinaku z tahini i pestkami dynichickpea pancakes with corn, yeast flakes and dried tomatoes served with spinach, tahini and pumpkin seedsSkładniki:4 łyżki mąki z ciecierzycy
łyżka płatków drożdżowychłyżka mielonego siemienia lnianegosuszone pomidory (w płatkach)przyprawy: sól morska, pieprz, słodka wędzona papryka, pietruszka suszona, cząber, kurkumakilka łyżek kukurydzy (z puszki)mleko roślinne ok. 1/3 – 1/2 szklankiWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na suchej lub natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Za oknem znowu biało… znowu mroźno. Jednak z domu nie muszę się ruszać, a raczej powinnam zaprzyjaźnić się z biurkiem, ewentualnie łóżkiem, i zabrać się za naukę. Z kubkiem gorącej herbaty lub kawy rzecz jasna 😉 Wczoraj leniwie było. Przyjemnej niedzieli!