ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy banan i cieciorkowe placki.

Drożdżowy banan i cieciorkowe placki.

nazwa

Wykonanie

Zawsze chciałam upiec owoce w cieście drożdżowym… Nie ma na co czekać! Na niedzielny poranek ukryłam banana w słodkim orkiszowym cieście drożdżowym, do którego dodałam proszek z korzenia maca . Pierwszy raz ciasto wyszło tak lekkie i puszyste! Podałam z masłem migdałowym oraz pełnym witamin, soczystym kiwi . Z wielkim bananem na twarzy jadłam to śniadanie – drożdże jednak potrafią się zaprzyjaźnić na dobre
banan zapiekany w orkiszowym cieście drożdżowym z maca podany z kiwi i masłem migdałowym
banana baked inside the spelt yeast cake with maca served with kiwi and alomnd butter
Składniki:
6 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (nieco ponad 1/2 szkl.)
kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca
łyżeczka cukru kokosowego
łyżka drożdży instant
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
łyżeczka oleju kokosowego
Rozpuścić w garnku olej, dodać mleko i gotować aż będzie ciepłe (nie gorące!). Wymieszać suche składniki, do których wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na ok. 30-45 min. Po czasie, mokrymi dłońmi, owinąć banana gotowym, wyrośniętym ciastem i przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wczoraj w ramach naleśnikowej soboty usmażyłam pyszne placuszki z mąki z cieciorki . Ich smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, więc tym chętniej dzielę się z Wami pomysłem. Dania na zasadzie „wrzuć do miski to co masz pod ręką” wychodzą najlepiej 😀
placuszki cieciorkowe z kukurydzą, płatkami drożdżowymi i suszonymi pomidorami podane na szpinaku z tahini i pestkami dyni
chickpea pancakes with corn, yeast flakes and dried tomatoes served with spinach, tahini and pumpkin seeds
Składniki:
4 łyżki mąki z ciecierzycy
łyżka płatków drożdżowych
łyżka mielonego siemienia lnianego
suszone pomidory (w płatkach)
przyprawy: sól morska, pieprz, słodka wędzona papryka, pietruszka suszona, cząber, kurkuma
kilka łyżek kukurydzy (z puszki)
mleko roślinne ok. 1/3 – 1/2 szklanki
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na suchej lub natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Za oknem znowu biało… znowu mroźno. Jednak z domu nie muszę się ruszać, a raczej powinnam zaprzyjaźnić się z biurkiem, ewentualnie łóżkiem, i zabrać się za naukę. Z kubkiem gorącej herbaty lub kawy rzecz jasna 😉 Wczoraj leniwie było. Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/drozdzowy-banan-i-cieciorkowe-placki.html