ßßß Cookit - przepis na Botwinka na słodko i wytrawnie.

Botwinka na słodko i wytrawnie.

nazwa

Wykonanie

Dziś królować będzie botwinka ! Zaczynając od jej słodkiej wersji – wylądowała rano w owsiance . Karmelizowana z cukrem kokosowym na oleju kokosowym, a następnie ugotowana z kokosową owsianką . Całość podana z gorzką czekoladą oraz niezastąpionym tahini . Wpadłam na to połączenie pod wpływem chwili i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło – pokochałam smak botwinki nie tylko na wytrawnie, szczerze polecam spróbować!
kokosowa owsianka z karmelizowaną botwinką podana z tahini i gorzką czekoladą 99%
coconut oatmeal with caramelized chard served with tahini and dark chocolate 99%
Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
łyżka wiórek kokosowych
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane) + 1/4 szkl. mleczka kokosowego
olej kokosowy ok. 1/2 łyżeczki
imbir – szczypta
łyżeczka cukru kokosowego
botwinka – razem z buraczkami, bez liści
Płatki owsiane wymieszać z wiórkami i zalać na noc 1/2 szkl. mleka. Rano najpierw umyć, a potem posiekać botwinkę i zetrzeć na tarce buraczki. W garnuszku rozgrzać olej z cukrem kokosowych, a następnie karmelizować chwilę posiekaną botwinkę z burakami. Dodać imbir oraz owsiankę. Dolać mleczko kokosowe i opcjonalnie jeszcze 1/4 szkl. mleka owsianego. Gotować do gęstości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Jeśli lubicie botwinkę tak jak ja to koniecznie musicie zrobić z nią placuszki. Wczoraj usmażyłam właśnie z botwinką – z mąki z ciecierzycy podane z guacamole i świeżymi, polskimi pomidorami . Delicje!
chrupiące placuszki z botwinką podane z guacamole i pomidorem
crunchy pancakes with chard served with guacamole and tomato
Składniki:
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
botwinka – bez buraczków
łyżka pestek dyni
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kminek, suszona pietruszka, imbir, słodka wędzona papryka, cząber
1/2 ząbka czosnku
pieprz, sól morska
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać start czosnek, posiekaną botwinkę oraz dolać mleko. Bardzo dokładnie połączyć składniki. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni – suchej lub lekko natłuszczonej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Tymczasem – wybywam dziś na wycieczkę, a w zasadzie to Pielgrzymkę Maturzystów. Ostatni nasz wspólny wyjazd. Coś czuję, że będzie bardzo przyjemnie!
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/04/botwinka-na-sodko-i-wytrawnie.html