ßßß
kokosowa owsianka z karmelizowaną botwinką podana z tahini i gorzką czekoladą 99%coconut oatmeal with caramelized chard served with tahini and dark chocolate 99%Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianychłyżka wiórek kokosowych1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane) + 1/4 szkl. mleczka kokosowegoolej kokosowy ok. 1/2 łyżeczkiimbir – szczyptałyżeczka cukru kokosowegobotwinka – razem z buraczkami, bez liściPłatki owsiane wymieszać z wiórkami i zalać na noc 1/2 szkl. mleka. Rano najpierw umyć, a potem posiekać botwinkę i zetrzeć na tarce buraczki. W garnuszku rozgrzać olej z cukrem kokosowych, a następnie karmelizować chwilę posiekaną botwinkę z burakami. Dodać imbir oraz owsiankę. Dolać mleczko kokosowe i opcjonalnie jeszcze 1/4 szkl. mleka owsianego. Gotować do gęstości. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Jeśli lubicie botwinkę tak jak ja to koniecznie musicie zrobić z nią placuszki. Wczoraj usmażyłam właśnie z botwinką – z mąki z ciecierzycy podane z guacamole i świeżymi, polskimi pomidorami . Delicje!
chrupiące placuszki z botwinką podane z guacamole i pomidoremcrunchy pancakes with chard served with guacamole and tomatoSkładniki:1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianegobotwinka – bez buraczkówłyżka pestek dyni1/2 łyżeczki sody oczyszczonejkminek, suszona pietruszka, imbir, słodka wędzona papryka, cząber1/2 ząbka czosnkupieprz, sól morskaok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać start czosnek, posiekaną botwinkę oraz dolać mleko. Bardzo dokładnie połączyć składniki. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni – suchej lub lekko natłuszczonej. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Tymczasem – wybywam dziś na wycieczkę, a w zasadzie to Pielgrzymkę Maturzystów. Ostatni nasz wspólny wyjazd. Coś czuję, że będzie bardzo przyjemnie!Miłego dnia!