Wykonanie
Poranne
sezamowe trio –
mąka sezamowa, tahini oraz ziarenka
sezamu . To wszystko zapieczone z owsianką –
marchewkowo –
jabłkową z kawałkami słodkich
suszonych moreli . Bez zbędnej
słodyczy, w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przypraw –
cynamonu,
imbiru oraz
kardamonu . Chrupiący wierzch, a w środku delikatne, miękkie wnętrze przepełnione smakiem i aromatem dodatków. Nic więcej mi dziś rano nie potrzeba

pieczona
marchewkowo-
jabłkowa owsianka sezamowa z
suszonymi morelamibaked carrot-apple
sesame oatmeal with dried apricotsSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianego
łyżka
mąki sezamowejłyżka tahini3-4 posiekane
suszone morele (niesiarkowane!)1/2 łyżeczki
cynamonyszczypta
imbiru i
kardamonu1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)średnia
marchew1/2 średniego
jabłka + 1/4 na wierzchłyżeczka ziaren łuskanego
sezamu – na wierzch
Płatki owsiane wymieszać z
przyprawami,
morelami oraz siemieniem i zalać na noc
mlekiem. Rano dodać pozostałe skladniki –
marchew i
jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całość przełożyć do natłuszczonej kokilki (najlepiej
olejem kokosowym), w wierzchu można ułożyć plasterki
jabłka i posypać
sezamem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!Kolejna propozycja na dziś? Obiad! – z wykorzystaniem wędzonego
tofu BIO firmy polsoja . To mój ulubiony rodzaj
tofu,
mogę zajadać się nim nawet bez dodatków – samo w sobie smakuje świetnie! Polecam też na kanapki. Wczoraj jednak przyrządziłam je w formie smażonej, uprzednio marynując. Do tego podałam
ryż czerwony z
botwinką . Porcja dla Mamy oraz dla mnie, smakowało i to bardzo 😉

czerwony
ryż z
botwinką podany z
paprykowym smażonym
tofu wędzonymred rice with chard served with pepper fried smoked
tofuSkładniki (dwie porcje):

100g
ryżu czerwonego (ugotować z szczyptą
soli morskiej)
botwinka – bez
buraczków, z liśćmi – posiekaćząbek
czosnkupieprz,
imbirolej do smażenia
Ryż ugotować na wodzie, na sypko. Na patelni podsmażyć
czosnek, dodać pokrojoną
botwinkę i podsmażyć chwilę. Doprawić
pieprzem oraz
imbirem. Dusić ok. 5-10 min. Po czasie wymieszać z
ryżem.
tofu :marynata: 3 łyżki
sosu sojowego, 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki i tyle samo ostrej wędzonej
papryki,
pieprz, szczypta
imbiru,
tymianek oraz
suszona pietruszka, łyżka
syropu klonowego – wszystko wymieszać ze sobąDo tej marynaty dodać pokrojone w kostkę
tofu wędzone (200g). Dokładnie pokryć nią wszystkie kawałki
tofu i zostawić na co najmniej godzinę w lodówce.
Potem usmażyć na niewielkiej ilości
oleju i podawać z gotowym
ryżem oraz prażonym
słonecznikiem lub
pestkami dyni. Smacznego!

Tutaj będą się pojawiać kolejne informacje o
tofu polsoja oraz aktualizowane przepisy 😉Dziś, godz. 15.15, ustny
język polski. Jest stres, nie
będę ukrywać, ale jest też wiara – wiara w siebie i w nas (zdających). Niech tak pozostanie do końca. Damy radę! 😉Miłego tygodnia!
