ßßß Cookit - przepis na Poranne trio sezamowe i wędzone tofu.

Poranne trio sezamowe i wędzone tofu.

nazwa

Wykonanie

Poranne sezamowe triomąka sezamowa, tahini oraz ziarenka sezamu . To wszystko zapieczone z owsianką – marchewkowojabłkową z kawałkami słodkich suszonych moreli . Bez zbędnej słodyczy, w towarzystwie aromatycznych, rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru oraz kardamonu . Chrupiący wierzch, a w środku delikatne, miękkie wnętrze przepełnione smakiem i aromatem dodatków. Nic więcej mi dziś rano nie potrzeba
pieczona marchewkowo-jabłkowa owsianka sezamowa z suszonymi morelami
baked carrot-apple sesame oatmeal with dried apricots
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka siemienia lnianego
łyżka mąki sezamowej
łyżka tahini
3-4 posiekane suszone morele (niesiarkowane!)
1/2 łyżeczki cynamony
szczypta imbiru i kardamonu
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
średnia marchew
1/2 średniego jabłka + 1/4 na wierzch
łyżeczka ziaren łuskanego sezamu – na wierzch
Płatki owsiane wymieszać z przyprawami, morelami oraz siemieniem i zalać na noc mlekiem. Rano dodać pozostałe skladniki – marchew i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całość przełożyć do natłuszczonej kokilki (najlepiej olejem kokosowym), w wierzchu można ułożyć plasterki jabłka i posypać sezamem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
Kolejna propozycja na dziś? Obiad! – z wykorzystaniem wędzonego tofu BIO firmy polsoja . To mój ulubiony rodzaj tofu, mogę zajadać się nim nawet bez dodatków – samo w sobie smakuje świetnie! Polecam też na kanapki. Wczoraj jednak przyrządziłam je w formie smażonej, uprzednio marynując. Do tego podałam ryż czerwony z botwinką . Porcja dla Mamy oraz dla mnie, smakowało i to bardzo 😉
czerwony ryż z botwinką podany z paprykowym smażonym tofu wędzonym
red rice with chard served with pepper fried smoked tofu
Składniki (dwie porcje):
100g ryżu czerwonego (ugotować z szczyptą soli morskiej)
botwinka – bez buraczków, z liśćmi – posiekać
ząbek czosnku
pieprz, imbir
olej do smażenia
Ryż ugotować na wodzie, na sypko. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać pokrojoną botwinkę i podsmażyć chwilę. Doprawić pieprzem oraz imbirem. Dusić ok. 5-10 min. Po czasie wymieszać z ryżem.
tofu :
marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki i tyle samo ostrej wędzonej papryki, pieprz, szczypta imbiru, tymianek oraz suszona pietruszka, łyżka syropu klonowego – wszystko wymieszać ze sobą
Do tej marynaty dodać pokrojone w kostkę tofu wędzone (200g). Dokładnie pokryć nią wszystkie kawałki tofu i zostawić na co najmniej godzinę w lodówce. Potem usmażyć na niewielkiej ilości oleju i podawać z gotowym ryżem oraz prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Smacznego!
Tutaj będą się pojawiać kolejne informacje o tofu polsoja oraz aktualizowane przepisy 😉
Dziś, godz. 15.15, ustny język polski. Jest stres, nie będę ukrywać, ale jest też wiara – wiara w siebie i w nas (zdających). Niech tak pozostanie do końca. Damy radę! 😉
Miłego tygodnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/poranne-trio-sezamowe-i-wedzone-tofu.html