ßßß Cookit - przepis na 742. gryczana z słoika.

742. gryczana z słoika.

nazwa

Wykonanie

Kaszę gryczaną pokochałam w surowej wersji. Jednak stwierdziłam, że chętnie spróbuję też gotowaną w słodkim wydaniu. Chwyciłam za garnuszek i zrobiłam. Pogoda coraz cieplejsza, więc śniadanie przygotowałam wieczorem. Moją czekoladowo - bananową kaszę gryczaną przełożyłam do słoiczka po maśle orzechowym . Oczywiście skorzystałam też z letnich owoców, w środku znajduje się mus z malin . Chyba nie muszę pisać jak smakowało ? :)
("nocna") czekoladowo-bananowa kasza gryczana na mleku migdałowym podana z musem z malin w słoiczku po maśle orzechowym
("overnight") chocolate-banana buckwheat with almond milk served with raspberry mousse in the peanut butter jar
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki wody
- szklanka mleka migdałowego
- duży dojrzały banan
- gorzka czekolada (dowolna ilość)
Kaszę kilkakrotnie przepłukać pod zimną wodą. Następnie dodać do gotującej się wody. Kiedy wchłonie całość dolać mleko i gotować do całkowitego zgęstnienia. Na koniec wmieszać gorzką czekoladę oraz banana pokrojonego w drobną kosteczkę. Ja dodałam jeszcze dwa daktyle, które po prostu zostały ostatnie w paczuszce ;) Podawać w dowolny sposób. Wstawić na noc do lodówki lub pozostawić w temp. pokojowej*, szczelnie przykryte. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Dlaczego w temperaturze pokojowej? Śniadanie robiłam późno, a musiałam też trochę poczekać aż kasza w słoiku ostygnie, co jak wiecie trochę trwa. Zostawiłam ją w pokoju, przy otwartym oknie...i tak została do rana. Ja ani się obejrzałam, już spałam :) Masło orzechowe dzięki temu nie stwardniało tak bardzo, jakby to było w lodówce.
Z serii obiadowych pomysłów - lubię wrzucić składniki na patelnie, podsmażyć, przyprawić i gotowe! Obiad pełen zdrowia, ale przede wszystkim przyjemnych aromatów i smaków. Zawsze dodaje do dań swoje ulubione przyprawy, tym razem było to curry .
pomidorowa ciecierzyca* z pieczarkami, marchwią i papryką podana z kaszą jaglaną
tomato chickpeas * with mushrooms,carrots and peppers served with millet
W skrócie: na patelni najpierw usmażone pieczarki oraz cebula, potem do tego marchew i papryka. Następnie dodana ugotowana ciecierzyca i przyprawy (curry, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek). Na koniec passata pomidorowa.
Przyjemnej soboty! :)
Dziś naleśniki <3
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/07/742-gryczana-z-soika.html