ßßß Cookit - przepis na Jaglanka z bananem i migdałami

Jaglanka z bananem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Moje dzisiejsze śniadanie, mogę to jeść codziennie. Uwielbiam kaszę jaglaną za jej właściwości i smak, bo mimo, że niektórym na samo słowo "kasza" robi się nie dobrze to jaglana jest według mnie tą najsmaczniejszą i co ważne najzdrowszą z kasz. Coraz częściej serwuje ją na obiad zamiast ziemniaków, dodaję do kotletów oraz tworzę z niej desery - kulki rafaello.
A dziś kasza w formie śniadaniowej z bananami i migdałami na ciepło. Pycha!
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka
- niepełna szklanka wody
- 1 banan
- kilka migdałów
- szczypta soli
Dodatkowo cynamon i coś do posłodzenia, ja użyłam łyżeczkę syropu migdałowego. Można dać łyżeczkę cukru ale osobiście odradzam, bo banan jest wystarczająco słodki.
1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewamy mleko i nadal mieszamy żeby kasza się nie przypaliła. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie mleko.
2. Do kaszy wrzucamy migdały uprażone ma patelni i banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy, doprawiamy syropem, cynamonem i zjadamy póki cieple :)
Źródło:http://waniliowapistacja.blogspot.com/2014/04/jaglanka-z-bananem-i-migdaami.html