ßßß Cookit - przepis na 227. "Pani Walewska" - Pychotka oraz owsianka z dżemorem;)

227. "Pani Walewska" - Pychotka oraz owsianka z dżemorem;)

nazwa

Wykonanie

Wczorajszy dzień bardzo fajny , urodzinki mamusi udane ;d Ciacho wyszło pysznie ! Wszystko nam smakowało... Zrobiłam z mamą jeszcze znakomitą zapiekankę z brokułami i łososiem - Kwestia Smaku ;) Babeczki na słono z tuńczykowym nadzieniem, i mega zdrową i smaczną sałatkę z czerwonego ryżu z wędzonym kurczakiem i warzywami , mmm pychotka!
Co do szkoły - było w miarę okej ;) Napisałam sprawdzian z niemieckiego- mam nadzieję, że nie najgorzej (poprzedni udało mi się zaliczyć na 5, jak i kartkówkę ;d ), rano jeszcze pani wyskoczyła z kartkówką z matmy...
Czego się dziś spodziewać - nie wiem... na pewno napisze kartkówkę z angielskiego, a jak będzie na innych lekcjach się okaże - przygotowałam się na każdą ;)
Nie trzymam dłużej w niecierpliwości tylko podaję już przepis na to genialne ciacho i parę jego ujęć ;) (ohh marzę o dobrym aparacie fotograficznym...)
Pani Walewska " Pychotka "
źródło przepisu to niezastąpiony, boski blog pani Doroty - Moje Wypieki , więc cytuję - podam moje małe zmiany kolorem fioletowym ;p
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ja podzieliłam masę bezową na pół tzn.zrobiłam na dwa razy z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru oraz łyżeczki mąki, ze względu na to, że piekłam ciasto na dwa razy, a jak mówi przepis najlepiej zrobić bezę przed samym pieczeniem.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. (Ja po prostu wyklejałam formę ciastem kruchym)Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.(U mnie to trwało jakieś 30min.)Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego(nie miałam migdałowego, wiec użyłam waniliowy)
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego*
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.(U mnie całą noc chłodził się w lodówce, jednak przed podaniem radzę wyjąć z lodówki, żeby nie było za twarde)
Smacznego :)
*można dodać również z 2 łyżki Amaretto
Dziękuję pani Dorotce za ten genialny przepis, ciasto wyszło bardzoooo dobre <3 Na talerzach pozostały tylko okruszki ;)
Moje dzisiejsze śniadanie - takie z zdrowym dżemorem, pycha ! :
owsianka na mleku z dżemem truskawkowym (100% owoców), migdałami, gorzką czekolad ą 85%, żurawinowym ciastkiem owsianym i amarantusem
poriddge with milk, strawberry jam (100% fruit), almonds, dark chocolate 85%, cranberry oatmeal cookie and amaranth
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/02/227-pani-walewska-pychotka-oraz.html