Wykonanie
Wczorajszy dzień bardzo fajny , urodzinki mamusi udane ;d Ciacho wyszło pysznie ! Wszystko nam smakowało... Zrobiłam z mamą jeszcze znakomitą zapiekankę z
brokułami i
łososiem - Kwestia Smaku ;) Babeczki na słono z
tuńczykowym nadzieniem, i mega zdrową i smaczną
sałatkę z czerwonego
ryżu z wędzonym
kurczakiem i warzywami , mmm pychotka!Co do szkoły - było w miarę okej ;) Napisałam sprawdzian z niemieckiego- mam nadzieję, że nie najgorzej (poprzedni udało mi się zaliczyć na 5, jak i kartkówkę ;d ), rano jeszcze pani wyskoczyła z kartkówką z matmy...Czego się dziś spodziewać - nie wiem... na pewno napisze kartkówkę z angielskiego, a jak będzie na innych lekcjach się okaże - przygotowałam się na każdą ;)Nie trzymam dłużej w niecierpliwości tylko podaję już przepis na to genialne ciacho i parę jego ujęć ;) (ohh marzę o dobrym aparacie fotograficznym...)Pani Walewska " Pychotka "



źródło przepisu to niezastąpiony, boski blog pani Doroty - Moje Wypieki , więc cytuję - podam moje małe zmiany kolorem fioletowym ;pSkładniki na kruche ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (minus 1 łyżka)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudru200 g
masła lub
margaryny6
żółtekWszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Składniki na
bezę:6
białek1,5 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami
cukier. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Ja podzieliłam masę
bezową na pół tzn.zrobiłam na dwa
razy z 3 jaj i 3/4 szkl.
cukru oraz łyżeczki
mąki, ze względu na to, że piekłam ciasto na dwa
razy, a jak
mówi przepis najlepiej zrobić
bezę przed samym pieczeniem.Ponadto:1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (450 g)120 g
płatków migdałowychFormę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. (Ja po prostu wyklejałam formę
ciastem kruchym)Na nim posmarować połowę
dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę
bezową wysypać połowę
płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.(U mnie to trwało jakieś 30min.)Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą
bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Masa kremowa:2 szklanki
mleka (500 ml)3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukru16 g
cukru migdałowego(nie miałam
migdałowego, wiec użyłam
waniliowy)200 g
masłakilka kropel
aromatu migdałowego*Jedną szklankę
mleka zagotować z
cukrami. Drugą zmiksować z
żółtkami i
mąką (jak na
budyń), dodać do gotującego się
mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.Miękkie
masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony
budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać
aromat migdałowy i zmiksować.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.(U mnie całą noc chłodził się w lodówce, jednak przed podaniem radzę wyjąć z lodówki, żeby nie było za twarde)Smacznego :)*można dodać również z 2 łyżki
AmarettoDziękuję pani Dorotce za ten genialny przepis, ciasto wyszło bardzoooo dobre <3 Na talerzach pozostały tylko okruszki ;)Moje dzisiejsze śniadanie - takie z zdrowym dżemorem, pycha ! :


owsianka na
mleku z
dżemem truskawkowym (100%
owoców),
migdałami,
gorzką czekolad ą 85%,
żurawinowym ciastkiem owsianym i
amarantusemporiddge with milk, strawberry jam (100% fruit), almonds, dark chocolate 85%, cranberry oatmeal cookie and amaranth