ßßß Cookit - przepis na Torcik jabłkowo - gruszkowy z imbirową nutą

Torcik jabłkowo - gruszkowy z imbirową nutą

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto kakaowe, w środku nadzienie jabłkowo - gruszkowe z dodatkiem imbiru i cytryny, udekorowane kremem czekoladowym i gruszkami gotowanymi w czerwonym winie. Jesienna wersja ciasta truskawkowego . Proporcje owocowego nadzienia dobierałam według własnego gustu kulinarnego. Krem czekoladowy i gruszki to głównie elementy dekoracji, więc można je pominąć ;) Wszystkie odmiany owoców, których użyłam pochodzą z cudownego sadu moich rodziców :)
Składniki na kruche ciasto kakaowe (dla tortownicy o ś rednicy 22 cm):
200 g mąki pszennej
130 g masła (schłodzonego)
70 g cukru pudru
4 łyżki kakao w proszku
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mąkę i kakao przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać przesiany cukier puder, wbić żółtka, wlać śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, by zanadto się nie ogrzało. W razie konieczności dodać zimnej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wyłożyć ciastem dno oraz brzegi tortownicy do ok. 3/4 jej wysokości. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić.
Owocowe nadzienie:
1/2 kg jabłek (użyłam Koksy pomarańczowej i odmiany Witos)
1/2 kg gruszek (użyłam Konferencji oraz Lukasówki)
1 i 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
150 g cukru trzcinowego jasnego
skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny (po uprzednim wyparzeniu)
sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny (nie trzeba dużo, gdyż jabłka i gruszki same w sobie zawierają dużo pektyn, które, jak wiadomo, posiadają właściwości żelujące)
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić go garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu. Dołożyć pozostałe składniki i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż część owoców się rozpadnie, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić do ostygnięcia.
Wystudzone owoce przełożyć na kakaowy spód, wyrównać wierzch i schować do lodówki, by masa stężała.
Krem czekoladowy:
150 g czekolady (używam ciemnej czekolady do wypieków firmy Lindt, bo jest pośrednia między gorzką a mleczną)
250 g serka mascarpone (firmy Temar - całkiem fajny)
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać do serka i dobrze wymieszać za pomocą łopatki. Udekorować ciasto według uznania.
Gruszki w czerwonym winie:
8 malutkich gruszek
60 g cukru
1,5 szklanki czerwonego wina (użyłam wytrawnego, ale z powodzeniem można użyć słodkiego lub półsłodkiego)
1 laska cynamonu
3 goździki
skórka otarta z 1/2 pomarańczy (po uprzednim wyparzeniu)
Gruszki obrać, zostawiając ogonki. Wino wlać do garnka odpowiedniej wielkości , dodać resztę składników i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować wszystko przez 20 minut. Zostawić w zalewie do wystygnięcia.
Podawać do ciasta lub jako całkiem odrębny deser.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/09/torcik-jabkowo-gruszkowy-z-imbirowa-nuta.html