Wykonanie

Kruche ciasto
kakaowe, w środku nadzienie
jabłkowo -
gruszkowe z dodatkiem
imbiru i
cytryny, udekorowane
kremem czekoladowym i
gruszkami gotowanymi w
czerwonym winie. Jesienna wersja ciasta
truskawkowego . Proporcje
owocowego nadzienia dobierałam według własnego gustu kulinarnego.
Krem czekoladowy i
gruszki to głównie elementy dekoracji, więc można je pominąć ;) Wszystkie odmiany
owoców, których użyłam pochodzą z cudownego
sadu moich rodziców :)Składniki na kruche ciasto
kakaowe (dla tortownicy o ś rednicy 22 cm):200 g
mąki pszennej130 g
masła (schłodzonego)70 g
cukru pudru4 łyżki
kakao w proszku2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soliMąkę i
kakao przesiać, dodać szczyptę
soli i pokrojone na kawałki
masło. Posiekać nożem. Wsypać przesiany
cukier puder, wbić
żółtka, wlać
śmietanę. Składniki połączyć siekając nożem, następnie rozetrzeć grudki palcami i szybko zagnieść ciasto, by zanadto się nie ogrzało. W razie konieczności dodać zimnej
wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wyłożyć
ciastem dno oraz brzegi tortownicy do ok. 3/4 jej wysokości. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić.
Owocowe nadzienie:1/2 kg
jabłek (użyłam Koksy pomarańczowej i odmiany Witos)1/2 kg
gruszek (użyłam Konferencji oraz Lukasówki)1 i 1/2 łyżki świeżo startego
imbiru150 g
cukru trzcinowego jasnegoskórka otarta z 1 i 1/2
cytryny (po uprzednim wyparzeniu)sok wyciśnięty z 1 i 1/2
cytryny3 łyżeczki
żelatyny (nie trzeba dużo, gdyż
jabłka i
gruszki same w sobie zawierają dużo pektyn, które, jak wiadomo, posiadają właściwości żelujące)
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić go garnka, dodać
cukier i smażyć na małym ogniu. Dołożyć pozostałe składniki i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż część
owoców się rozpadnie, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić do ostygnięcia.Wystudzone
owoce przełożyć na
kakaowy spód, wyrównać wierzch i schować do lodówki, by masa stężała.
Krem czekoladowy:150 g
czekolady (używam ciemnej
czekolady do wypieków firmy Lindt, bo jest pośrednia
między gorzką a
mleczną)250 g
serka mascarpone (firmy Temar - całkiem fajny)
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej. Przestudzić. Dodać do
serka i dobrze wymieszać za pomocą
łopatki. Udekorować ciasto według uznania.
Gruszki w
czerwonym winie:8 malutkich
gruszek60 g
cukru1,5 szklanki
czerwonego wina (użyłam wytrawnego, ale z powodzeniem można użyć słodkiego lub półsłodkiego)1 laska
cynamonu3
goździkiskórka otarta z 1/2
pomarańczy (po uprzednim wyparzeniu)
Gruszki obrać, zostawiając ogonki.
Wino wlać do garnka odpowiedniej wielkości , dodać resztę składników i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Włożyć
gruszki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować wszystko przez 20 minut. Zostawić w zalewie do wystygnięcia.Podawać do ciasta lub jako całkiem odrębny deser.Życzę smacznego!

