Wykonanie

Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo
owoców. Smakuje też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować.W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm.Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej150 g
masła4 łyżki
kakao100 g
cukru pudru3 łyżki kwaśnej
śmietany3
żółtkaszczypta
soliSkładniki na nadzienie:1 kg
gruszek0,8 kg
jabłek150 g
cukru2 łyżki świeżo startego
imbiruskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 2cytryn4 łyżeczki
żelatynyKrem czekoladowy:150 g
czekolady250 g
serka mascarponeGruszki w
czerwonym winie:3
gruszki1,5 szklanki
czerwonego wina3 łyżki
cukru1 laska
cynamonu6
goździkówskórka otarta z 1
pomarańczyWykonanie:1. Przygotować spód z kruchego ciasta:
Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać
kakao,
cukier puder i
sól, wymieszać.Do
mąki dodać
masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z
mąką.Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.Tortownicę posmarować
masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C.Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie przełożyć je do tortownicy. Dno i boki tortownicy powinny być oklejone
ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.Ciasto piec przez 30 - 35 minut a następnie je wystudzić.2. Przygotować nadzienie:
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
Owoce przełożyć do garnka, dodać
cukier i smażyć na małym ogniu aż
owoce puszczą sok.Dodać
imbir, skórkę i
sok z cytryny. Gotować aż część
owoców się rozpadnie.Dodać
żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja
żelatynę dodawałam do gorących
owoców i dokładnie mieszałam aż
żelatyna się rozpuści.Nadzienie zostawić do ostygnięcia.3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem
owocowym, Wstawić do lodówki aż
owoce stężeją.4. Przygotować
gruszki:
Gruszki obrać zostawiając ogonki.Do niewielkiego garnka wlać
wino, dodać
cukier,
cynamon,
goździki i skórkę z
pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się
cukru.Do
wina włożyć
gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli
gruszki nie są w całości znużone w
winie należy je obrócić po około 15 minutach.
Gruszki zostawić w
winie do wystygnięcia.5. Przygotować
krem czekoladowy:
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze.Gdy
czekolada ostygnie dodać
serek mascarpone i dokładnie wymieszać.6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia.7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć
gruszki gotowane w
winie.




















