ßßß Cookit - przepis na Torcik Gruszkowo-Jabłkowy

Torcik Gruszkowo-Jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować.
W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm.
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
4 łyżki kakao
100 g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1 kg gruszek
0,8 kg jabłek
150 g cukru
2 łyżki świeżo startego imbiru
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2cytryn
4 łyżeczki żelatyny
Krem czekoladowy:
150 g czekolady
250 g serka mascarpone
Gruszki w czerwonym winie:
3 gruszki
1,5 szklanki czerwonego wina
3 łyżki cukru
1 laska cynamonu
6 goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
1. Przygotować spód z kruchego ciasta:
Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać.
Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką.
Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.
Tortownicę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C.
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie przełożyć je do tortownicy. Dno i boki tortownicy powinny być oklejone ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
Ciasto piec przez 30 - 35 minut a następnie je wystudzić.
2. Przygotować nadzienie:
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok.
Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie.
Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści.
Nadzienie zostawić do ostygnięcia.
3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją.
4. Przygotować gruszki:
Gruszki obrać zostawiając ogonki.
Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach.
Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia.
5. Przygotować krem czekoladowy:
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze.
Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia.
7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/09/torcik-gruszkowo-jabkowy.html