ßßß
Składniki:ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne)1/2 cebuli2 marchewki2 pietruszkiśredni por3 pomidorypęczek natki pietruszki1 łyżka suszonego lubczyku3 ziela angielskie2 liście laurowe1 papryczka chiliostra papryka w proszku2 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzsok z cytrynyoliwa z oliwekRybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.