ßßß Cookit - przepis na Roladki makowe w masie serowej

Roladki makowe w masie serowej

nazwa

Wykonanie

To już ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania.
Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)
Ciasto kruche:
800 gram mąki
5 żółtek
1 jajko
300 gram margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
2 1/2 szklanki maku
1 1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka kakao
cynamon
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
Masa serowa:
1000 gram sera
1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.
Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.
Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.
Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.
Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/04/roladki-makowe-w-masie-serowej.html