Wykonanie
To już ostatnia, jak na razie, propozycja na wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania.Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta
daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej
kawki :)

Ciasto kruche:800 gram
mąki5
żółtek1
jajko300 gram
margaryny1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
smalcu1 łyżeczka
amoniaku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:2 1/2 szklanki
maku1 1/2 szklanki
cukru4
jajka1 łyżka tłuszczu1 łyżka
kakaocynamon1/2 łyżeczki
sody2 łyżki
mioduolejek migdałowyMasa serowa:1000 gram
sera1 1/2 szklanki
cukru4
żółtkacukier waniliowy2 opakowania budyniu
śmietankowego1/4 szklanki
mlekaWykonanie:Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.
Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę
makową i zwijam trzy rolady.

Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
Ser,
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W
mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym
ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.

Całość można dodatkowo polać
polewą czekoladową.