Wykonanie
W ten weekend obchodziliśmy, aż 2 imprezy - urodziny i imieniny oraz rozpoczęłam Akcje - postanowiłam, iż zaprezentuje swoją
rybną roladę na parze;)) Prostota jest tu kluczem, ale jest także efektowny i przepyszny oraz zdrowy;) Tym razem ze względu na to,iż to były imieniny mojej mamy to jak co roku gotujemy dla niej w prezencie;))
Rybę przygotowałam na parze w urządzeniu na prąd;)Składniki:
Ryba w plastrach mogących się pozwijać - jaką lubimy tilapia,
sola,
halibut itp.
fasolka szparagowamarchewka,
brokuł,
ziemniaki - jako dodatekwykałaczki2 sosy: z leśnych
grzybów lub
ziołowy z
serków śmietankowychJa w swoim przepisie wykorzystałam
solę, jako dodatek mini
marchewki oraz obydwa sosy;)) Podanie jest typowo imieninowe;)) Życzę smacznego!!Poniższe dwa zdjęcia obrazują jak winniśmy zwinąć
rybę;))
Fasolkę zawijamy w
rybę i spinamy wykałaczkami. Ja ze względu na intensywność
sosów nie dodaję żadnych przypraw, ale możemy dodać
sól i odrobinę
papryczki chili;)
Ryba może przywierać do naczynia do gotowania na parze. Na spodzie możemy umieścić żaroodporny talerz lub np.
kapustę.
Rybę gotujemy na parze do 18 minut. I Gotowe;))
Sosy:Z leśnych
grzybówGrzyby leśne suszone moczymy ok 10 minut w zimnej wodzie. Następnie przecedzamy je i gotujemy w nowo dodanej wodzie do miękkości;) Następnie znowu przecedzamy. W wodzie z odcedzonych
grzybów rozpuszczany paski, trójkąciki
serków topionych śmietankowych.
Grzyby kroimy na małe kawałki. Gdy
serki rozpuszczą się dodajemy
grzyby oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem;) W razie potrzeby zagęszczamy
śmietaną. Sos ten idealnie nadaję się także do innych rodzai
mięs. Jest super!!
Ziołowy z
serków śmietankowychW odrobinie
wody rozpuszczamy
serki topione śmietankowe dodajemy włoskie
zioła,
pieprz,
sól oraz
papryczkę chili. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną
mąki rozrobionej z
wodą lub
śmietaną. Przepraszam,iż nie ma zdjęcia tego sosu - za szybko się rozszedł, a jak to bywa na imieninach pełno zamieszania przy gotowaniu;))RADA!
Rybę możemy zjeść na zimo, ale sosy zawsze powinny być gorące;)
Polecam do tego także
sałatkę z
fetą .