ßßß Cookit - przepis na Ostatni weekend przed świętami.

Ostatni weekend przed świętami.

nazwa

Wykonanie

Do świąt zostało jeszcze tylko kilka dni. Jeśli mamy zaszczyt urządzać je we własnym domu, a nie rozpoczęliśmy jeszcze przygotowań to ostatni dzwonek by zabrać się za wszystko. Tak naprawdę zostało jeszcze trochę czasu i jesteśmy w stanie ze wszystkim zdążyć.
Piątek
Zastanawiamy się nad tym jakie byśmy chcieli przyrządzić potrawy. Sprawdzamy przepisy w gazecie, sprawdzamy w Internecie lub swoim zeszycie z przepisami. Tworzymy listę zakupów zawsze zakładając nieco większą ilość produktów niż przewiduje przepis. Nie zapominamy dopisać tam również napojów, czy dodatków takich jak majonez, musztarda, czy chrzan.
Sprawdzamy również, czy mamy czysty obrus oraz serwetki. Ze spokojem zdążymy go jeszcze wyprać i wyprasować.
Oglądamy zastawę i zastanawiamy się, czy mamy odpowiednią ilość talerzy, półmisków, sztućców i szklanek. Ewentualnie dopisujemy co mamy kupić.
Sobota
Od rana ruszamy na zakupy. Nie zapominamy również kupić choinkę i postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek.
Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie.
Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis.
Niedziela
Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się.
Przygotowujemy również kapustę z grzybami.
Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy
Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny.
Poniedziałek
Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną .
Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków.
Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania.
Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.
Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową.
Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe
Wtorek
Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery .
Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy .
Obieramy ziemniaki i gotujemy.
Przygotowujemy stół na wigilie.
Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną.
POWODZENIA! :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/12/ostatni-weekend-przed-swietami.html