ßßß
Czekoladowy obłęd.przepis na cztery - pięć porcji
NA KULE Z KRUCHEGO CIASTA3/4 szklanki mąki1/3 kostki masła1/4 szklanki cukru1 żółtko - które zostanie z bezy2 łyżeczki jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.2 łyżki suszonej żurawinyZ miękkiego masła , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .
NA KULE LAVA CAKE2 jajka2 żółtka - białka zostawić do bezy100 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao80 gram cukru100 gram masła100 gram mąki pszennejkakao gorzkie w proszku do foremek oraz do obsypania upieczonych kulekmasło do wysmarowania foremekForemki które wymieniłam wyżej - do pieczonych lizaków wysmarować masłem i posypać kakao. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pokrojone na małe kawałki masło , gdy się całkowicie rozpuści odstawić do przestygnięcia . Całe jajka razem z żółtkami miksujemy dość długo aż masa zgęstnieje i zrobi się w kolorze bieli , dodać cukier i nadal ubijać następnie dosypać najpierw część przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi o wielkość , im większa tym czas się wydłuża. Moja ma kulki o średnicy 4 cm) Wyciągamy z piekarnika odstawimy na dwie minuty po czym delikatnie wyciągamy z foremek obsypujemy gorzkim kakao i podajemy ciepłe z reszta deseru.
NA PÓŁKULE BEZOWE3 białka jajka - te które pozostały z kulek czekoladowych i kruchych1 szklanka cukruBiałka ubijamy razem z cukrem na parze do momentu aż piana zgęstnieje i cukier się rozpuści. nakładamy do foremek wyżej wymienionych bez zamykania . Pieczemy w temp. 110 stopni około 35 - 45 minut. Gdy wystygną dekorujemy nimi deser .
NA PŁATY CZEKOLADOWE10 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao1 łyżka sezamu1 łyżka drobno pokrojonej żurawinykilka listków miętyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , wylewamy ją na papier do pieczenia w kształcie prostokąta posypujemy żurawiną , sezamem i kładziemy listki mięty - wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut . Zastygniętą czekoladę łamiemy i dekorujemy deser.
NA DEKORACJE Z KARMELU4 łyżki cukrukilka suszonych żurawinCukier rozpuszczamy w garnku na palniku i robimy z niego karmel , odstawiamy. Żurawinę nabijamy na patyk np. do szaszłyków i moczymy w gęstniejącym karmelu , patyk umieszczamy w takim miejscu by patyk był w poziomie - wtedy karmel zacznie się skraplać i zastygając będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser.
DODATKOWO1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerzapokruszone bezytruskawkiborówkicukier puder - do obsypania borówek
Smacznego :)