ßßß
Cookit - przepis na jagnięcina po marokańsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
jagnięcina po marokańsku
Składniki
Morele suszone
Daktyle suszone
Rodzynki
Czosnek
Chili
Imbir
Śliwki
Pomidor
Kolendra
Papryka
Kminek
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Sól
Oliwa z oliwek
Kasza kuskus
Natka pietruszki
Jogurt naturalny
Wykonanie
sycąca wiosna ... aromatyczną zimąprzepis na dwie - trzy porcje500 gram udźca z
jagnięciny
3
marchewki
- pokrojone w większe kawałkigarść
suszonych moreli
garść świeżych lub
suszonych daktyli
garść
rodzynek
3
cebule
- pokrojone w cząstki5 ząbków
czosnku
- zgniecionych3
chili
1 łyżka startego
imbiru
1 puszka
śliwkowych
pomidorów
1 łyżka mielonej
kolendry
1 łyżeczka mielonej wędzonej
papryki
1 łyżeczka
kminu
rzymskiego1 łyżka
cynamonu
1 łyżeczka
gałki muszkatołowej
1 łyżka
soli
2 łyżki
oliwy
DODATKOWO200 gram ugotowanego
kuskusu
łyżka posiekanej
natki pietruszki
lub
kolendry
łyżka
jogurtu naturalnego
Mięso
z
jagnięciny
kroimy na większe kawałki i smażymy je na
oliwie
do uzyskania brązowego koloru razem z
cebulą
, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego albo blaszki i łączymy ze wszystkimi wymienionymi składnikami i
przyprawami
- przykrywamy i pieczemy około godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni . Podawać z
kuskusem
i
jogurtem naturalnym
.
Smacznego :)
Źródło:
http://olesia-nagazie.blogspot.com/2015/01/jagniecina-po-marokansku.html
Przepisy powiązane
Kurczak jalfrezi
Kurczak jalfrezi
Kurczak jalfrezi
Kurczak jalfrezi
Kurczak jalfrezi
Składniki powiązane (0)