Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji30 dag
mięsa wieprzowego, opłukanego (ładne
mięsne żeberka lub
łopatka z kością)1 mała
pietruszka1 średnia
cebula4 x10 cm kawałków surowej,
białej kiełbasy1 średnia
marchewkaprzyprawy: 2
liście laurowe, 4
ziela angielskie, 3 ziarenka
pieprzu, świeżo zmielony
pieprzwędzonka (kawałek dobrej
wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki lub
chudy boczek bez kości)3 ząbki
czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
sok z cytryny100 g gęstej kwaśnej
śmietany w kubeczku 30% lub 18%
chrzan (świeży, starty lub ze słoiczka)PrzygotowanieDo garnka z 3 litrami zimnej
wody włożyć
mięso i lekko osolić, zagotować, zszumować. Gotować przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać
pietruszkę i
cebulę oraz surową
białą kiełbasę.Po 10 minutach gotowania
kiełbasę ponakłuwać widelcem. Dodać
marchewkę i
przyprawy, a za 10 minut wędzonkę. Gotować jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawić
solą i ostawić z ognia.Dodać
czosnek oraz kilka kropli
soku z cytryny do smaku. Zaprawić
śmietaną, rozprowadzoną uprzednio z kilkoma łyżkami chłodnej
wody a następnie z kilkoma łyżkami dodawanej stopniowo zupy.Podgrzać przed podaniem, podawać z
jajkiem, plasterkami
marchewki,
kiełbasy, kosteczkami
sera białego oraz
chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu (
chleb na zakwasie doda zupie tradycyjnego posmaku zakwasu). Doprawić
chrzanem (ok. 2 łyżeczek), który zaostrzy nieco smak zupy.Propozycja podania
chleb, najlepiej na zakwasie /
ser biały / ugotowane
jajka