ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup . Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie mięsno-warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy. Potem dodałam klopsiki z białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawiezaprezentowały się w zupie. Całość zakwasiłam sokiem z cytryny, zabieliłam kwaśną śmietaną i chrzanem, który sprawił bardziej wyrazisty smak. Na koniec wzbogaciłam danie perfekcyjnie ugotowanymi jajkami na twardo i przyprószyłam natką pietruszki. Kwaskowaty smak, pożywność, oryginalny wygląd i czosnkowy aromat zupy tak mnie oczarował, że będzie gościła na moim stole nie tylko od święta. Polecam :))Barszcz biały Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 kwietnia .Barszcz będzie jeszcze bardziej pożywny, jeśli podacie go z dobrym pieczywem, jak dla mnie koniecznie posmarowanym masłem :))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 minLiczba porcji: 10Składniki:Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowany:))mięso wieprzowe (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością): 300 gpietruszka (mała): 1cebula (średnia): 1biała surowa kiełbasa : 4 kawałki (ok. 10 cm)majeranek : garśćświeżo zmielony pieprz : do smakumarchewka : 1 średnialiście laurowe : 2ziele angielskie : 4pieprz : 3 ziarenkaświeżo zmielony pieprz : do smakudobra wędzona kiełbasa (lub chudy boczek bez kości): kawałekczosnek : 3 ząbkisok z cytryny : do smakugęsta kwaśna śmietana w kubeczku 18% lub 30% (użyłam 18%): 100 gDodatki:jajka ugotowane na twardo : w zależności od preferencjichleb : opcjonalniechrzan : do smakunatka pietruszki : do przyprószeniaPrzygotowanie:najpierw przygotowuję klopsiki z białej surowej kiełbasy - zawartość farszu wyciskam z flaczka i doprawiam większą ilością majeranku, świeżo zmielonym pieprzem,(można dodać żółtej gorczycy - jeśli lubicie), formuję małe kuleczki i podsmażam na patelni na złoty kolordo garnka z 2 litrami wody wkładam opłukane mięso i lekko solę, doprowadzam do zagotowania, szumujęgotuję przez około 40 minut na małym ogniudodaję pietruszkę, cebulę, marchewkę i przyprawy, a za 10 minut plasterki wędzonej kiełbasynastępnie do wywaru wrzucam podsmażone klopsikigotuję jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawiam solą i odstawiam z ogniadodaję obrany i rozgnieciony końcem noża czosnek oraz kilka kropli soku z cytrynystudzę i dodaję uprzednio zahartowaną śmietanę (najpierw kilka łyżek chłodnej zupy łączę z śmietaną i mieszam, a następnie zawartość kubeczka przenoszę do zupy)podgrzewam i podaję z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu, można przygotować grzankido barszczu polecam chrzan w słoiczku - nadaje wyrazistości zupie na koniec chciałabym jeszcze podać jak ugotować jajka: jajka wkładam do garnka, zalewam ciepłą wodą i doprowadzam do zagotowania gotuję przez 5 i 1/2 minuty (liczę do 30 ) licząc od czasu zagotowania wody, po tym czasie wstawiam garnek do zlewozmywaka, zalewam zimną wodą jednocześnie zbijam skorupki jajek, w takiej postaci jajka pozostawiam w zimnej wodzie do ostudzenia, wystudzone jajka obieram ze skorupki


Smacznego !!!