Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych
polskich zup . Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie
mięsno-
warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej
wędzonej kiełbasy.
Potem dodałam klopsiki z
białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawiezaprezentowały się w zupie. Całość zakwasiłam
sokiem z cytryny, zabieliłam kwaśną
śmietaną i
chrzanem, który sprawił bardziej wyrazisty smak. Na koniec wzbogaciłam danie perfekcyjnie ugotowanymi
jajkami na twardo i przyprószyłam
natką pietruszki. Kwaskowaty smak, pożywność, oryginalny wygląd i
czosnkowy aromat zupy tak mnie oczarował, że będzie gościła na moim
stole nie tylko od święta. Polecam :))Barszcz biały Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 kwietnia .Barszcz będzie jeszcze bardziej pożywny, jeśli podacie go z dobrym
pieczywem, jak dla mnie koniecznie posmarowanym
masłem :))Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 minLiczba porcji: 10Składniki:Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowany:))
mięso wieprzowe (ładne
mięsne żeberka lub
łopatka z kością): 300 g
pietruszka (mała): 1
cebula (średnia): 1biała surowa
kiełbasa : 4 kawałki (ok. 10 cm)
majeranek : garśćświeżo zmielony
pieprz : do smaku
marchewka : 1 średnia
liście laurowe : 2
ziele angielskie : 4
pieprz : 3 ziarenkaświeżo zmielony
pieprz : do smakudobra
wędzona kiełbasa (lub
chudy boczek bez kości): kawałek
czosnek : 3 ząbki
sok z cytryny : do smakugęsta kwaśna
śmietana w kubeczku 18% lub 30% (użyłam 18%): 100 gDodatki:
jajka ugotowane na twardo : w zależności od preferencji
chleb : opcjonalnie
chrzan : do smaku
natka pietruszki : do przyprószeniaPrzygotowanie:najpierw przygotowuję klopsiki z białej surowej
kiełbasy - zawartość farszu wyciskam z flaczka i doprawiam większą ilością
majeranku, świeżo zmielonym
pieprzem,(można dodać żółtej
gorczycy - jeśli lubicie), formuję małe kuleczki i podsmażam na patelni na złoty kolordo garnka z 2 litrami
wody wkładam opłukane
mięso i lekko
solę, doprowadzam do zagotowania, szumujęgotuję przez około 40 minut na małym ogniudodaję
pietruszkę,
cebulę,
marchewkę i
przyprawy, a za 10 minut plasterki
wędzonej kiełbasynastępnie do
wywaru wrzucam podsmażone klopsikigotuję jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawiam
solą i odstawiam z ogniadodaję obrany i rozgnieciony końcem noża
czosnek oraz kilka kropli
soku z cytrynystudzę i dodaję uprzednio zahartowaną
śmietanę (najpierw kilka łyżek chłodnej zupy łączę z
śmietaną i mieszam, a następnie zawartość kubeczka przenoszę do zupy)podgrzewam i podaję z
jajkiem, plasterkami
marchewki,
kiełbasy oraz
chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu, można przygotować grzankido barszczu polecam
chrzan w słoiczku - nadaje wyrazistości zupie na koniec chciałabym jeszcze podać jak ugotować
jajka:
jajka wkładam do garnka, zalewam ciepłą
wodą i doprowadzam do zagotowania gotuję przez 5 i 1/2 minuty (liczę do 30 ) licząc od czasu zagotowania
wody, po tym czasie wstawiam garnek do zlewozmywaka, zalewam zimną
wodą jednocześnie zbijam skorupki
jajek, w takiej postaci
jajka pozostawiam w zimnej wodzie do ostudzenia, wystudzone
jajka obieram ze skorupki




Smacznego !!!