ßßß Cookit - przepis na Barszcz biały

Barszcz biały

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 kwietnia 2014 r. Barszcz biały zaliczany jest do najbardziej szlachetnych polskich zup . Pierwszy raz pokusiłam się o przygotowanie tej potrawy na poranek wielkanocny. Zupę przygotowałam na bazie mięsno-warzywnego wywaru z dodatkiem dobrej wędzonej kiełbasy. Potem dodałam klopsiki z białej kiełbasy, uprzednio delikatnie podsmażone, które bardzo ciekawie
zaprezentowały się w zupie. Całość zakwasiłam sokiem z cytryny, zabieliłam kwaśną śmietaną i chrzanem, który sprawił bardziej wyrazisty smak. Na koniec wzbogaciłam danie perfekcyjnie ugotowanymi jajkami na twardo i przyprószyłam natką pietruszki. Kwaskowaty smak, pożywność, oryginalny wygląd i czosnkowy aromat zupy tak mnie oczarował, że będzie gościła na moim stole nie tylko od święta. Polecam :))
Barszcz biały Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 kwietnia .
Barszcz będzie jeszcze bardziej pożywny, jeśli podacie go z dobrym pieczywem, jak dla mnie koniecznie posmarowanym masłem :))
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 godz. i 30 min Łączny czas: 1 godz. i 50 min
Liczba porcji: 10
Składniki:
Przepis pochodzi z "Kwestii Smaku", nieznacznie zmodyfikowany:))
mięso wieprzowe (ładne mięsne żeberka lub łopatka z kością): 300 g
pietruszka (mała): 1
cebula (średnia): 1
biała surowa kiełbasa : 4 kawałki (ok. 10 cm)
majeranek : garść
świeżo zmielony pieprz : do smaku
marchewka : 1 średnia
liście laurowe : 2
ziele angielskie : 4
pieprz : 3 ziarenka
świeżo zmielony pieprz : do smaku
dobra wędzona kiełbasa (lub chudy boczek bez kości): kawałek
czosnek : 3 ząbki
sok z cytryny : do smaku
gęsta kwaśna śmietana w kubeczku 18% lub 30% (użyłam 18%): 100 g
Dodatki:
jajka ugotowane na twardo : w zależności od preferencji
chleb : opcjonalnie
chrzan : do smaku
natka pietruszki : do przyprószenia
Przygotowanie:
najpierw przygotowuję klopsiki z białej surowej kiełbasy - zawartość farszu wyciskam z flaczka i doprawiam większą ilością majeranku, świeżo zmielonym pieprzem,(można dodać żółtej gorczycy - jeśli lubicie), formuję małe kuleczki i podsmażam na patelni na złoty kolor
do garnka z 2 litrami wody wkładam opłukane mięso i lekko solę, doprowadzam do zagotowania, szumuję
gotuję przez około 40 minut na małym ogniu
dodaję pietruszkę, cebulę, marchewkę i przyprawy, a za 10 minut plasterki wędzonej kiełbasy
następnie do wywaru wrzucam podsmażone klopsiki
gotuję jeszcze przez około 1/2 godziny, doprawiam solą i odstawiam z ognia
dodaję obrany i rozgnieciony końcem noża czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny
studzę i dodaję uprzednio zahartowaną śmietanę (najpierw kilka łyżek chłodnej zupy łączę z śmietaną i mieszam, a następnie zawartość kubeczka przenoszę do zupy)
podgrzewam i podaję z jajkiem, plasterkami marchewki, kiełbasy oraz chlebem, w koszyczku obok lub wkrojonym do barszczu, można przygotować grzanki
do barszczu polecam chrzan w słoiczku - nadaje wyrazistości zupie na koniec chciałabym jeszcze podać jak ugotować jajka: jajka wkładam do garnka, zalewam ciepłą wodą i doprowadzam do zagotowania gotuję przez 5 i 1/2 minuty (liczę do 30 ) licząc od czasu zagotowania wody, po tym czasie wstawiam garnek do zlewozmywaka, zalewam zimną wodą jednocześnie zbijam skorupki jajek, w takiej postaci jajka pozostawiam w zimnej wodzie do ostudzenia, wystudzone jajka obieram ze skorupki
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/04/barszcz-biay.html