Wykonanie


Im jest cieplej, tym większą ochotę mamy na lekkie i nieskomplikowane dania. Tym razem zrobiłam przy okazji czyszczenie lodówki. Bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia, więc takie dania robimy przynajmniej raz w miesiącu.W związku z chorą nogą nie miałam jak jeździć pod moją ukochaną Halę Mirowską więc musiałam znaleźć alternatywę dla dobrego
mięsa. Znalazłam w markecie (i to nie jednym) zaraz obok
kurczaka zagrodowego
drób z wolnego wybiegu. Bardzo mnie to cieszy, gdyż z zaciśniętym gardłem jem
mięso zwierząt hodowanych w iście obozowych warunkach.A, że ostatnio coraz bardziej przykładamy wagę do tego co jemy, to lubujemy się w kaszach. Odstawiliśmy ziemniory [nie miałem z tym nic wspólnego, zostałem zmuszony, kocham
ziemniaki! - dop. Paweł], a jemy
kasze gryczane, jęczmienne, jaglane. Tutaj moje ostatnie odkrycie:
kasza owsiana. Zawiera 376 kcal w 100 g, Jest cennym źródłem
białka, żelaza, magnezu, witamin B1 i B2 i kwasu foliowego. Samo zdrowie. Ale przejdźmy do gotowania.Potrzebujemy:3
cukinie250 g
piersi z kurczaka5
pieczarek1 strąk
chili1 pęczek
natki pietruszki100 g
kaszy owsianej3 garście
szpinaku1 ząbek
czosnku500 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego
oliwa z oliwek4 łyżki tartego
sera np.
Grana PadanoKaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ siekamy nożem na mniejsze cześć i odkładamy na bok.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekane
chili i ząbek
czosnku. Następnie wrzucamy na patelnię obrane i posiekane w drobną kostkę
pieczarki, umyty
szpinak i wydrążony wcześniej środek z
cukinii. Jak wszystko się nam poddusi dodajemy
kaszę. Na koniec doprawiamy wszystko
solą i posiekaną
natką pietruszki. Smażymy jeszcze chwilę.Kolejnym etapem jest nafaszerowane naszych łódeczek z
cukinii przygotowanym farszem. Gdy to zrobimy układamy je w głębokiej brytfance, podlewamy
bulionem i posypujemy tartym
serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.Zdrowo-smacznego!
Madzia

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)