ßßß Cookit - przepis na Pęczak po prowansalsku z polędwiczką

Pęczak po prowansalsku z polędwiczką

nazwa

Wykonanie

Składniki :
polędwiczka wieprzowa długa
kasza pęczak firmy Kupiec
10 małych pieczarek
pół cukinii
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
ser grana padano ( lub inny ulubiony)
1/2 łyżeczki szałwi
1/2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka ziół prowansalskich + 1łyżeczka
2 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego ( u mnie firmy Skworcu)
2 łyżki oliwy
1 suszona papryczka chili
2 łyżki masła
olej do smażenia
Przygotowanie :
Polędwiczkę kroję w cienkie plastry, rozbijam dłonią.
Szałwię, lubczyk, paprykę , zioła prowansalskie ( łyżeczkę), pieprz ziołowy - mieszam z 2 łyżkami oliwy i nacieram mięso.
Cebulę, papryczkę chili i czosnek drobno siekam. Podsmażam na oliwie.
Paprykę kroję w kostkę, cukinię w pół plastry, pieczarki zostawiam w całości.
Do podsmażonej cebuli dodaję pieczarki, po około 3 minutach paprykę i cukinię. Podsmażam na małym ogniu.
Gdy warzywa podsmażone, przekładam je do garnka.
Gotuję kaszę pęczak. Ja dodaję łyżeczkę masła do gotowania.
Smażę polędwiczki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do warzyw dodaję łyżkę masła i łyżeczkę ziół prowansalskich, podgrzewam na małym ogniu.
Ser ścieram na tarce o najmniejszych oczkach.
Na talerzu układam kaszę, następnie warzywa , i mięso. Posypuję serem.
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/12/peczak-po-prowansalsku-z-poledwiczka.html