Wykonanie
Niedawno zaczęły się
jagody więc wracając któregoś dnia z pracy chwyciliśmy po drodze jakieś 2 kilogramy. Staramy się korzystać z sezonowych
owoców. Zwykle niezbyt długo są dostępne więc
póki są trzeba robić. Może jeszcze jakiś
dżem byśmy ogarnęli, to nie jest zły pomysł.
Póki co jednak większość przerobiliśmy na
nalewkę (ale przepis dostaniecie dopiero za rok, jak już będzie dojrzała i sprawdzona), a część poszła na tę właśnie tartę.
Powiem wam szczerze, że to jedna z lepszych tart jakie jadłem. Nie najlepsza, ale z całą pewnością jedna z lepszych. A dlaczego nie najlepsza? Bo najlepsza jest tutaj:
tarta jabłkowa z sosem
śmietanowym i
pomarańczową glazurą . Musicie jej spróbować! A tymczasem
tarta jagodowa:Spód:200 g
mąki krupczatki100 g
masła50 g
cukru1 całe
jajkoszczypta
soliNadzienie:300 g
jogurtu naturalnego100 g
cukru50 g
mąki3
jajka2
jabłka100 g
jagódMasło,
mąkę,
cukier zagniatamy szybko żeby powstało ciasto. Pod koniec dodajemy
jajko i szczyptę
soli. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany
jogurt,
cukier,
mąkę i
jajka. Następnie układamy plastry
jabłek i posypujemy całość
jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)