Wykonanie
Placki są po prostu pyszne!Proste szybkie i smaczne...Akurat niefortunnie skończyło mi się
mleko więc użyłam
wody i też wyszły pyszne. ;)Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie - coś a'la ciasto naleśnikowe może trochę gęstsze. M ożna regulować dodając trochę
mąki (jeśli chcemy zagęścić) lub więcej wody/mleka (jeśli chcemy żeby ciasto było rzadsze).Zaangażujcie m ałe dzieci - na pewno się bardzo ucieszą. :DTakże do dzieła!Składniki:1 szklanka
mąki typu 5001 kubek
jogurtu naturalnego - 180gokoło 1/2 szklanki wody/mleka1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru4 średnie
jabłkaszczypta
soliPrzygotowanie:Umyć i obrać
jabłka.Pokroić w większą kostkę.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą -
mąkę należy wcześniej przesiać.Dodać pokrojone
jabłka.Rozgrzać patelnię.Smażyć na średnim ogniu na odrobinie
oleju z dwóch stron. Należy przerzucić placka na druga stronę gdy zaczną tworzyć się bąbelki.Najlepsze są z
cukrem pudrem lub domowym dżemiczkiem. :)
Smacznego!