ßßß Cookit - przepis na Racuchy jogurtowe z piekarnika

Racuchy jogurtowe z piekarnika

nazwa

Wykonanie

A, że zdrowo. A, że bez laktozy. A, że z owocami. A, że coś tam... Czemu by więc nie zmodyfikować znanych nam już przepisów pod niskokaloryczną dietę? Racuchy smażone na oleju są przepyszne, ale udajmy dziś, że zależy nam na zgrabnej sylwetce. W tym celu wrzucimy je do piekarnika a mleko zastąpimy jogurtem naturalnym.
Składniki:
Szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko (w zasadzie ile kto lubi)
Przygotowanie:
Jogurt, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dodajemy do oddzielonych uprzednio żółtek jaj i miksujemy. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Łopatki od miksera mogą się całe oblepić, więc nie zaszkodzi spróbować wymieszać łyżką. Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko(a). Następnie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, po czym delikatnie, stopniowo dodajemy je do ciasta. Wtedy nabierze ono lekkości i przestanie być takie toporne. Kiedy placuchy są już na blasze wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i pieczemy przez 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i jemy, aż się uszy trzęsą. Smacznego.
W smaku są ciekawie inne :)
Źródło:http://dobreto.blogspot.com/2015/01/racuchy-jogurtowe-z-piekarnika.html