Wykonanie
A, że zdrowo. A, że bez laktozy. A, że z
owocami. A, że coś tam...
Czemu by więc nie zmodyfikować znanych nam już przepisów pod niskokaloryczną dietę? Racuchy smażone na
oleju są przepyszne, ale udajmy dziś, że zależy nam na zgrabnej sylwetce. W tym celu wrzucimy je do piekarnika a
mleko zastąpimy
jogurtem naturalnym.Składniki:Szklanka
jogurtu naturalnego1,5 szklanki
mąki2
jajka1 łyżeczka
cukruSzczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 duże
jabłko (w zasadzie ile kto lubi)Przygotowanie:
Jogurt,
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia dodajemy do oddzielonych uprzednio
żółtek jaj i miksujemy. Ciasto
zrobi się bardzo gęste.
Łopatki od miksera mogą się całe oblepić, więc nie zaszkodzi spróbować wymieszać łyżką. Dodajemy pokrojone w kosteczkę
jabłko(a). Następnie ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli, po czym delikatnie, stopniowo dodajemy je do ciasta. Wtedy nabierze ono lekkości i przestanie być takie toporne. Kiedy placuchy są już na blasze wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. C i pieczemy przez 20 minut. Posypujemy
cukrem pudrem i jemy, aż się uszy trzęsą. Smacznego.
W smaku są ciekawie inne :)